Ruim 120 migranten gered op het Kanaal
Archiefbeeld. Vluchtelingen komen aan in de haven van Dover (VK) Foto: In Pictures via Getty Images

De Franse kustwacht, de scheepvaartpolitie en de Société Nationale de Sauvetage en Mer (SNSM) hebben maandag bij reddingsoperaties op het Kanaal 121 migranten gered die op weg waren naar Groot-Brittannië. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Observers veroorzaakt de nakende brexit een piek in het aantal overtochten richting het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de maritieme diensten zijn alle opvarenden in goede gezondheid, op een enkele onderkoeling na. De migranten worden opgevangen in Calais of Boulogne-sur-mer, waar de brandweer en politie zich over hen ontfermen, klinkt het in een persbericht.

Afgelopen weekend werden 64 migranten, onder wie een zwangere vrouw en meerdere kinderen, gered tijdens de overtocht naar Groot-Brittannië. Die is nu extra gevaarlijk door de kou en de moeilijke weersomstandigheden, waarschuwt de maritieme prefectuur.

Normaal gezien stuikt het aantal migranten dat via het Kanaal naar Groot-Brittannië probeert de varen tijdens de wintermaanden ineen. Dit jaar is dat niet het geval. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Observers, die onder meer in Calais en Grande-Synthe actief is, willen velen absoluut nog voor de brexit eind dit jaar het Verenigd Koninkrijk bereiken.