Republikeinen voorspellen moeilijke hoorzitting voor begrotingsdirecteur Biden: ‘Maakt geen kans’
Neera Tanden ligt zowel moeilijk bij Republikeinen als progressieve Democraten. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president elect Joe Biden heeft Neera Tanden aangeduid als zijn toekomstige begrotingsdirecteur. Ze zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen tijdens haar hoorzitting in de Senaat, die haar benoeming moet bevestigen. Volgens de Republikeinen maakt de 50-jarige Tanden ‘geen enkele kans’, de linkervleugel van de Democratische partij vindt haar dan weer ‘te centristisch’.

Neera Tanden zou de eerste vrouw van Indische origine zijn op de post van begrotingsdirecteur van het Witte Huis. Het gaat om een machtige positie. De begrotingsdirecteur heeft de leiding over het Bureau van Management en Budget (OMB) en staat in voor het overzicht over de begroting en de evaluatie van de projecten en uitgaven van de ministers.

Maar Tanden krijgt het mogelijk niet gemakkelijk tijdens haar hoorzitting in de Senaat, waar de Republikeinen de overhand hebben. Ze moet een meerderheid van de senatoren achter zich zien te krijgen, maar volgens een woordvoerder van de Republikeinse Senator John Cornyn heeft ze haar bruggen bij de Republikeinen verbrand door een reeks van ‘denigrerende commentaren’ vanuit haar positie als voorzitster van het Center for American Progress, een progressieve denktank. Ook een voormalige medewerker van de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell verwacht niet dat Tanden zonder kleerscheuren door haar hoorzitting geraakt. Hij wees er ook op dat in de recente geschiedenis telkens één keuze van een nieuwgekozen president geweigerd werd in de Senaat.

Tegen universele ziekteverzekering

Binnen haar eigen partij wordt Tanden bekritiseerd door de linkervleugel, omdat ze zich verzet tegen een systeem van universele ziekteverzekering.

Het is nog niet duidelijk of de Republikeinen dan wel de Democraten de meerderheid van de zetels in de Senaat op hun conto kunnen schrijven: op 5 januari vinden in de staat Georgia nog twee ‘run offs’ plaats omdat de verkiezingsuitslag van begin november te nipt was. De Republikeinen wonnen tot nu toe 50 van de 100 zetels, maar het is mogelijk dat het op een gelijkspel eindigt.