Gouverneur van West-Vlaanderen wil geen gratis treintickets in kerstvakantie
Het was dit weekend erg druk in Brugge. Foto: Michel Vanneuville

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, wil een opschorting van de gratis treintickets van NMBS naar toeristische trekpleisters tijdens de kerstvakantie. Volgens de gouverneur is er een te groot risico voor grote drukte op sommige plaatsen.

Het was afgelopen weekend op verschillende plaatsen te druk. Zowel in Brugge als in Brussel was het over de koppen lopen naar aanleiding van lichtspektakels. Brugge besliste zelfs om het lichtparcours Wintergloed stil te leggen tijdens het weekend. Om die drukte te vermijden in de kerstvakantie, wil gouverneur Carl Decaluwé de gratis treintickets voor die periode opschorten.

‘Het was nu al te druk op verschillende plaatsen. Als daar nog geopende winkels en musea bijkomen, vrees ik voor problemen. Je kan nog zo goed je best doen om alles te organiseren. Als er te veel volk is op een kleine oppervlakte, loopt het mis’, vertelt Decaluwé.

De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD), had in de herfstvakantie al dezelfde vraag gesteld, toen bleek dat door het mooie weer erg veel wandelaars de zeelucht wilden komen opsnuiven. De veilige afstand kon toen bij momenten niet gegarandeerd worden op de zeedijk, waardoor de politie werd ingezet en de westelijke strekdam zelfs even moest worden afgesloten.

Evenementen

De gouverneur van West-Vlaanderen vraagt ook meer duidelijkheid omtrent de definitie van evenementen. ‘Evenementen zijn niet toegestaan maar het is niet duidelijk wat daar precies onder valt. Ik heb aan de minister van Binnenlandse Zaken duidelijkheid gevraagd, zodat ik kan ingrijpen waar nodig.’

Verder wil de gouverneur dat evenementen of andere activiteiten voortaan worden gemeld. ‘Zo kunnen we de situatie beter inschatten en de plannen goed overlopen om problemen te voorkomen. Het is ook de bedoeling dat burgemeesters van drukkere steden hun circulatieplannen daarvoor gebruiken.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig