Bart Somers: ‘Burgemeesters moeten ingrijpen bij drukte’
Bart Somers. Foto: belga

De sluiting van de niet-essentiële winkels was geen ‘absurde’ maar een ‘noodzakelijke’ maatregel. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) maandag gezegd in De Ochtend. De Open VLD-minister reageert zo op de kritiek op uitspraken van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

In een interview met Terzake had minister Vandenbroucke gezegd dat het winkelen op zich ‘geen groot risico’ is, op voorwaarde dat het op een goed gecontroleerde manier gebeurt. Volgens de SP.A-minister moest er een ‘schokeffect’ gerealiseerd worden en paste de sluiting van de niet-essentiële winkels in die strategie. ‘Op een bepaald moment moet je zeggen den blok erop’, besloot Vandenbroucke.

Op die uitspraken kwam kritiek, onder meer van N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezondheid zich baseerden op ratio en wetenschap. Niet dus’, reageerde De Wever op Twitter. ‘Als je middenstanders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregelen wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken.’

Maar Vlaams viceminister-president Bart Somers verdedigt de beslissing om de niet-essentiële winkels te sluiten. Dat was volgens hem een ‘noodzakelijke’ en zeker geen ‘absurde’ maatregel. ‘Dat was echt nodig. Ons gezondheidssysteem stond onder grote druk. We moesten drastisch ingrijpen en er alles aan doen om contacten te vermijden.’

‘Wake-upcall’

De Open VLD-minister roept steden en gemeenten intussen op om de komende weken grote evenementen te vermijden. De grote volkstoelopen in Brugge en Brussel afgelopen weekend waren volgens hem ‘alarmerend’. Somers hoopt dat die voorbeelden een ‘wake-upcall’ zijn voor andere steden en gemeenten. Hij rekent zowel op de burgemeesters om indien nodig in te grijpen (door desnoods winkelstraten te sluiten) als op de ‘verantwoordelijkheid van iedereen’.

Dat veel steden en gemeenten vasthouden aan de geplande koopzondagen, is volgens Somers een goede zaak. Zo kunnen de winkelbezoeken volgens Somers meer gespreid worden.