Huiszoeking bij persoonlijke arts van Maradona, die reageert gepikeerd: “Alles gedaan voor onhandelbare patiënt”
Foto: AFP

In het onderzoek naar mogelijke nalatigheid bij de dood van voetballegende Diego Maradona is de Argentijnse politie zondagochtend het huis en kantoor van zijn persoonlijke arts binnengevallen. De politie van Buenos Aires onderzoekt of Leopold Luque onvrijwillige doodslag ten laste gelegd kan worden. Dat vernam het Argentijnse persbureau Telam van politie- en gerechtelijk bronnen. De dokter werd niet in hechtenis genomen.

Maradona overleed op 60-jarige leeftijd aan een acuut longoedeem en een verergerd chronisch hartfalen. Zondag werd er bij dokter Luque in een onderzoek naar mogelijke nalatigheid een huiszoeking uitgevoerd.

De arts was de afgelopen maanden verantwoordelijk voor de gezondheidstoestand van ‘Pluisje’, en verwijderde begin november nog een bloedprop uit de hersenen van Maradona. De huiszoeking bij de arts is onderdeel van het onderzoek naar de omstandigheden waarin Maradona overleed, afgelopen woensdag.

Sinds 11 november verbleef Maradona in zijn huis in Tigre. Daar werd hij naartoe gebracht, zes dagen nadat hij aan het hoofd geopereerd was wegens een subduraal hematoom, een bloeding bij de hersenen. Het gerecht wil weten in welke toestand Maradona de kliniek van Olivos verliet.

Enkele getuigenverklaringen uit Maradona’s omgeving spreken over een ruzie tussen de oud-voetballer en Luque, tijdens het aanvankelijke herstel van Maradona.

Huiszoeking bij persoonlijke arts van Maradona, die reageert gepikeerd: “Alles gedaan voor onhandelbare patiënt”
Foto: AFP

Dokter van Maradona deed “het onmogelijke voor onhandelbare patiënt”

Leopoldo Luque, de persoonlijke dokter van Diego Maradona, verklaarde zondag dat hij “al het mogelijke, tot het onmogelijke toe, deed voor een patiënt die gewoon deed wat hij wou”. De 39-jarige arts reageerde daarmee op het bericht dat er een onderzoek naar hem wordt gevoerd wegens mogelijke nalatigheid.

“Waar ik verantwoordelijk voor ben, is dat ik van hem hield, voor hem zorgde, zijn leven verlegd heb”, zei Luque op een persconferentie tussen twee snikken door. “Ik beschouwde mezelf als een vriend van Maradona en zag hem als een vader, niet als een patiënt. Ik ben trots op alles wat ik heb gedaan. Ik heb niets te verbergen en sta ter beschikking van justitie.”

Waarom er in de woning van Maradona in Tigre geen defibrillator aanwezig was, weet Luque ook niet. “Ik was niet de behandelende arts. Ik ben een neurochirurg, degene die hem geopereerd heeft.”

Maradona overleed woensdag 25 november aan een hartaanval in bed. Hij was “onhandelbaar”, aldus dr. Luque. “Hij had na zijn operatie naar een revalidatiecentrum moeten gaan, maar dat wilde hij niet. Therapeutische begeleiding heeft hij ook geweigerd. Hij was terneergeslagen en wou alleen zijn. Een psychiater had gevraagd dat er altijd een ambulance voor zijn huis zou staan. Ik weet niet wie er verantwoordelijk voor is dat die er die dag niet was.”