Belgische verzekeraars moeten steeds minder verkeersongevallen afhandelen
In een kwart van de gevallen gaat het om een kop-staartbotsing. Foto: Steven Leenknecht

De Belgische verzekeraars hebben vorig jaar 331.516 verkeersongevallen geregistreerd, of gemiddeld 908 per dag. Dat zijn er in totaal ongeveer 50.000 minder dan in 2010.

Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van koepelorganisatie Assuralia waarover de kranten van Sudpresse zaterdag berichten. De statistieken omvatten zowel ernstige ongevallen als kleinere aanrijdingen zonder lichamelijke schade. De gegevens van Assuralia onderschatten misschien een beetje de realiteit omdat sommige ongevallen in der minne worden geregeld, aldus woordvoerder Wauthier Robyns.

Het totale aantal ongevallen is dalende sinds 2010, toen er 380.000 werden geregistreerd. Nochtans is het private wagenpark in België het voorbije decennium verder toegenomen, van 5,2 tot 5,8 miljoen voertuigen.

In 31 procent van de gevallen botste een voertuig tegen een stilstaand of geparkeerd voertuig. Een kwart van de ongevallen zijn kop-staartbotsingen en 19 procent werd veroorzaakt door een voertuig dat aan het manoeuvreren was.