Vakbondsactie tegen aantasting stakingsrecht
Foto: Belga

De socialistische vakbond ABVV organiseert op 1 december werkonderbrekingen in bedrijven overal in België om het stakingsrecht te verdedigen. Op 10 december volgen nog eens symbolische acties.

De acties komen er na de veroordeling van zeventien ABVV-vakbondsleden voor de kwaadwillige belemmering van het verkeer bij een staking, maandag voor de rechtbank in Luik. De vakbonds­afgevaardigden blokkeerden de snelweg E40 in het Luikse Cheratte tijdens een staking op 19 oktober 2015.

‘Deze beslissing is een zeer zware aantasting van het stakingsrecht en bedreigt alle sociale bewegingen en elke persoon die deelneemt aan een protestactie in de openbare ruimte’, verklaart de Algemene Centrale van het ABVV. ‘Staken is een recht. Als justitie ons verhindert om dit recht uit te oefenen, doodt ze het stakingsrecht.’

De acties van 1 december zijn bedoeld om te sensibiliseren, zegt woordvoerster Gina Heyrman. ‘We organiseren werkonderbrekingen om werknemers te informeren wat er is gebeurd en wat de gevaren zijn voor de toekomst.’ Hoe de acties ­eruit zullen zien, zal afhangen van bedrijf tot bedrijf. De vakbond kan bijvoorbeeld personeelsvergaderingen organiseren.

Het ABVV verwacht ook een politiek signaal dat het stakingsrecht en de vakbondsvrijheid wel degelijk worden gerespecteerd.