In Anderlecht vond vrijdag een protestactie plaats voor Adil C., de 19-jarige jongen die op 10 april na een aanrijding met een politiewagen om het leven kwam. De politie was massaal aanwezig en arresteerde tachtig tot negentig betogers. Eén voertuig werd in brand gestoken.

Een honderdtal mensen kwam rond 14 uur samen voor het stadhuis van Anderlecht, ze droegen banners en T-shirts met ‘Justice pour Adil’.

Aanleiding voor de betoging is het nieuws van donderdag dat het parket de agenten die Adil C. aanreden niet wil vervolgen. Uit het gerechtelijke onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden trekt het parket de conclusie dat de twee agenten niets verweten kan worden. Een verkeersexpert legt na onderzoek de schuld van het ongeval bij Adil C. zelf. Het parket zal aan de raadkamer vragen om ze niet te vervolgen.

De politie was meteen massaal aanwezig toen de betoging begon. Zodra de groep begon te bewegen, werd ze in de straat naast het gemeentehuis ingesloten door twee waterkanonnen en een tiental combi’s, hoewel alles tot dan toe vreedzaam verliep.

De politie is een voor een iedereen beginnen te arresteren, wat tot opstootjes leidde. Extreemlinkse jongeren hadden zich aan elkaar vastgeketend. Aan de rand van de colonne liepen tientallen mensen met smartphones die het gebeuren filmden. ‘Wij betalen de politie om ons te helpen, niet om ons te slaan’, zei een van hen. Iemand anders riep ‘Police assasin’. In aanpalende straat staken enkele jongeren vuurwerk af richting de politie, enkele gooiden ook met flessen. Later op de namiddag werd in de Rossinistraat een voertuig in brand gestoken, maar voor de rest bleef het rustig in de gemeente, meldde de politie.

Een groep van een 40-tal jongeren heeft tijdens een eerste actie donderdagavond stenen en brandbommen gegooid naar het gemeentehuis van Anderlecht. De zenuwen staan strak gespannen in de omgeving.