Zijn verlies heeft de Amerikaanse president Donald Trump nog niet echt erkend, maar hij gaf donderdag voor het eerst wel aan dat hij het Witte Huis zal verlaten indien het kiescollege Joe Biden aanduidt als nieuwe president. Al zou dat ‘een fout’ zijn.

Trump deed de uitspraak in een videogesprek met Amerikaanse soldaten in het buitenland naar aanleiding van Thanksgiving. De president had het nog steeds over ‘massaal kiesbedrog’ en zei dat het een ‘fout’ zou zijn om Biden te verkiezen. Maar zoals bekend heeft Trump geen bewijzen om de aantijgingen te staven. ‘Dit waren gemanipuleerde verkiezingen. Honderd procent.’

Maar toen hem werd gevraagd of hij het Witte Huis zou verlaten wanneer de winst van Biden wordt bevestigd door het kiescollege, antwoordde hij ‘Natuurlijk zal ik dat doen, dat weet je’. ‘Maar ik denk dat nog veel dingen zullen gebeuren tussen nu en de twintigste (januari, de dag van de eedaflegging, red.).’

Trump zei ook dat het niet correct is dat zijn rivaal intussen een regering aan het samenstellen is. En hij voegde eraan toe dat de verkiezingsinfrastructuur in de VS op het niveau van een ‘derdewereldland’ staat. ‘De hele wereld is aan het kijken en aan het lachen met ons kiessysteem’, aldus Trump. Ook de doden hebben gestemd, herhaalde de afscheidnemende president. Volgens Trump is het onmogelijk dat tachtig miljoen Amerikanen voor Biden hebben gestemd.

Hij wees ook opnieuw met een beschuldigende vinger naar media en technologiebedrijven. ‘Als ze eerlijk waren geweest, dan was dit niet eens een wedstrijd geweest. Dan zou ik met een ongelooflijke voorsprong hebben gewonnen’, aldus Trump, die weigerde te antwoorden op de vraag of de hij de inauguratie van Biden zou bijwonen.

Biden werd na de stembusgang van 3 november door alle grote Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar. Hij haalde 306 kiesmannen binnen. Dat is voldoende om een meerderheid van 270 stemmen te halen wanneer de kiesmannen van het kiescollege op 14 december afzonderlijk in de verschillende staten samenkomen en hun stem uitbrengen. Op 6 januari worden die stemmen formeel geteld tijdens een gezamenlijke zitting van het Congres. Biden wordt vervolgens op 20 januari ingezworen als de nieuwe president.

Kama Beweegt: A hole in one