Rellen in Anderlecht: jongeren gooien stenen en molotovcocktails
De federale politie is onder meer met een sproeiwagen ter plaatse. Foto: rdb

Donderdagavond hebben jongeren molotovcocktails en stenen gegooid in de richting van het gemeentehuis in Anderlecht. Er werden ook verschillende brandjes gesticht. De politie was massaal aanwezig.

Een groep van een 40-tal jongeren heeft donderdagavond stenen en brandbommen gegooid naar het gemeentehuis van Anderlecht. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel Zuid.

De lokale en federale politie waren massaal aanwezig omdat ze de rellen verwacht hadden, als reactie op het nieuws dat het Brusselse parket besloten heeft om de agenten die betrokken waren bij het overlijden van de jonge Adil, in april, niet te vervolgen. Voor het gemeentehuis stond een sproeiwagen en een pantserwagen van de federale politie terwijl een politiehelikopter boven de amokmakers cirkelde.

‘Rond 20.30 uur verzamelde een groep van een 40-tal personen zich op het Raadsplein en zijn er projectielen en molotovcocktails gegooid’, klinkt het bij de politie Brussel Zuid.

Volgens getuigen ter plaatse zouden op verschillende plaatsen brandjes zijn gesticht. De brandweer kreeg bescherming van de politie die onder meer met honden ter plaatse was. Twee auto’s en een scooter gingen in de vlammen op, maar er vielen geen gewonden.

Omstreeks 22.30 uur waren in totaal al achttien arrestaties verricht. Het Gemeenteplein en de omgeving werden ontruimd en volgens de politie zou de rust nadien min of meer teruggekeerd zijn. In Brussel geldt de avondklok vanaf 22 uur.

Adil

De 19-jarige Adil kwam om het leven toen hij tijdens een achtervolging in Anderlecht frontaal botste op een politievoertuig. Volgens het parket reed dat politievoertuig aan een lage snelheid, terwijl Adil sneller reed dan toegelaten en zijn motorhelm niet correct droeg. Donderdagvoormiddag raakte bekend dat het parket zou vragen om de betrokken agenten buiten vervolging te stellen.