Raad van State schorst keuze voor Join.Vlaanderen
Foto: Photo News

De Raad van State schorst de keuze van de Vlaamse regering voor Join.Vlaanderen als nieuwe participatieorganisatie. Dat gebeurt na een vordering van het Minderhedenforum.

Twee weken geleden belandde Join.Vlaanderen in het oog van een mediastorm nadat minister van Gelijke Kansen Bart Somers besliste dat de nieuwe organisatie Join.Vlaanderen het bestaande Minderhedenforum zou vervangen als Vlaamse participatieorganisatie.

Op die keuze kwam snel erg veel kritiek. De ene na de andere partnerorganisatie van Join.Vlaanderen haakte af of distantieerde zich. Critici zeiden dat het dossier van Join.Vlaanderen niet deugde en minister Somers werd opgeroepen terug te komen op zijn beslissing. Somers zette de procedure on hold en riep op tot samenwerken tussen beide organisaties.

De Raad van State oordeelt nu dat de beslissing op het eerste zicht geen afdoende formele motivering bevat. De selectieaanvraag van het Minderhedenforum lijkt volgens de Raad bovendien strenger beoordeeld dan de aanvraag van Join.Vlaanderen.

Somers zegt in een reactie dat de schorsing niets verandert aan zijn initiatief om tot een samenwerking te komen tussen beide organisaties. ‘Er zijn te veel maatschappelijke uitdagingen om alles zomaar bij het oude te laten’, zegt hij. ‘We voeren gesprekken met Join en het Minderhedenforum om te proberen tot een samenwerking te komen die een nieuw beleid vorm kan geven dat werk maakt van gelijke kansen, segregatie tegengaat, diversiteit op een positieve manier benadert en vooral een daadwerkelijk verschil maakt op het terrein.’

Het Minderhedenforum reageert tevreden op de uitspraak. ‘De symbolische pauzeknop waar de minister eerder van sprak, bood het Minderhedenforum niet de tijd, gelijkwaardigheid en juridische garantie die nodig was om verdere gesprekken aan te gaan met de minister en Join.Vlaanderen. Het arrest van de Raad van State biedt dit nu wel.’

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig