De Argentijnse voetballer Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden in Buenos Aires na een hartstilstand. Zijn overlijden werd door zijn advocaat bevestigd.

De Argentijn, die na zijn voetballoopbaan vaak met gezondheidsproblemen kampte, werd begin november getroffen door een hersenbloeding. Daarvoor werd hij opgenomen in het ziekenhuis van La Plata. Die operatie aan zijn hersenen liep goed af, waarna hij zich in Tigre, een deelgemeente van Buenos Aires, vestigde om te herstellen. Vandaag kreeg hij echter een hartstilstand en overleed.

De Argentijnse regering heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Woensdag in de Champions League en donderdag in de Europa League zal voor elke wedstrijd een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis aan Maradona.

Het was niet de eerste keer dat Maradona met spoed onder het mes moest gaan. De Argentijn sukkelde al jaren met de gezondheid en gaf op 30 oktober geen al te beste indruk, toen hij ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag even aan de kant van het veld verscheen bij Gimnasia, het team uit La Plata dat hij coachte. Voor het overige verscheen ‘Pluisje’ recent amper in het openbaar, omdat het gevaar op besmetting met het coronavirus in het door het longvirus zwaar getroffen Argentinië te groot was. Gezien zijn gezondheidstoestand was Maradona immers risicopatiënt.

Maradona flirtte al meermaals met de dood. Twintig jaar geleden kreeg hij in Punta del Este een zware hartaanval na een overdosis. Er volgde een lange ontwenningskuur in Cuba, destijds hem aangeraden door zijn goede vriend wijlen Fidel Castro. Vier jaar later woog Maradona echter al meer dan honderd kilogram en volgde een tweede hartaanval, deze keer in Buenos Aires. Opnieuw kwam hij er echter zonder al te veel kleerscheuren door. Een maagverkleining hielp hem nadien af te vallen. Drie jaar later lag hij al opnieuw in het ziekenhuis, deze keer na een alcoholvergiftiging. De laatste jaren sukkelde hij vooral met de maag en beide knieën.

Voetballegende Maradona overleden
Maradona in 1989, bij Napoli. Foto: Photo News

Verlosser in Napels

Niet die Maradona, maar het dribbelwonder dat hij was, zullen we vooral koesteren. Voor Belgen roept de naam Maradona meteen de halve finale van de Rode Duivels op het WK 1986 op. Zelfs wie toen nog niet uit de pampers was, kent de beelden: Maradona loopt de halve Belgische nationale ploeg op een hoopje om de vloer aan te vegen met onze Jean-Marie Pfaff. Het was van zo’n onaardse frivoliteit en schoonheid dat je met plezier de goals zou binnenlaten.

Na afloop van het WK in 1982 had FC Barcelona de kleine Argentijn ingelijfd voor een toenmalig recordbedrag. In twee seizoenen scoorde hij er 38 goals in 58 wedstrijden. Die goals waren zo mooi, dat de supporters van aartsrivaal Real Madrid ervoor applaudisseerden.

Een gewelddadige woede-uitbarsting op het veld maakte zijn verblijf in Camp Nou onmogelijk. Daarop verraste Maradona vriend en vijand door te kiezen voor Napoli, een bescheiden ploegje zonder trofeeën in de kast, uit het achtergestelde zuiden van Italië. Hij werd er onthaald als een verlosser. Maradona leidde Napoli naar twee titels, één beker van Italië en één Uefa Cup. Vandaag prijken in de stad in veel winkels en huiskamers nog altijd twee afbeeldingen, broederlijk naast elkaar: de madonna en Maradona.

Het was echter ook in Napels dat hij ten prooi viel aan cocaïne, het liederlijke leven en slechte vrienden. Toen Maradona in 1992 met gebogen schouders Napels verliet, had hij er al vijftien maanden schorsing wegens cocaïne opzitten. Twee jaar later brulde hij stijf van de coke in de camera op het WK in de VS, niet lang voor een positieve dopingtest. Tegen dan was hij al lang van zijn voetstuk getuimeld.

Voetballegende Maradona overleden
Op het WK in Mexico, tegen de Rode Duivels. Foto: IMAGO
Voetballegende Maradona overleden
Bij Napoli, in 1987. Foto: AP/Press Association Images
Voetballegende Maradona overleden
Maradona groet de supporters van Boca Juniors, in 2001. Foto: AFP
Voetballegende Maradona overleden
Een knuffel voor Messi, op het WK in 2010. Foto: AFP
Voetballegende Maradona overleden
Op het WK 2018 in Rusland. Foto: AFP
Voetballegende Maradona overleden
In 2013, met een truitje van Napoli. Foto: AFP