Familie VUB-gastdocent Djalali trekt aan alarmbel: executie dreigt na nieuwe isolatie
Februari 2017, een protestactie in Brussel voor de ambassade van Iran. Foto: Zuma Press

Ahmadreza Djalali, de Iraanse wetenschapper en gastdocent aan de VUB, is in isolatie geplaatst en dreigt mogelijk geëxecuteerd te worden. Zijn collega Gerlant Van Berlaer trekt aan de alarmbel en vraagt dat België en Europa optreden.

Vida Mehrannia, de vrouw van de ter dood veroordeelde Djalali, kreeg dinsdagochtend een verontrustend telefoontje. Haar echtgenoot vroeg haar huilend om afscheid te nemen. Hij vertelde dat hij in isolatie geplaatst zou worden in een gevangenis in de stad Karaj. Dit wordt vaak gezien als de laatste stap voor een gevangene geëxecuteerd wordt.

‘Dit is uiteraard zeer zorgwekkend’, stelt Gerlant Van Berlaer, collega en spoedarts in het UZ Brussel. ‘Mogelijk is dit een manoeuvre van Iran om druk te zetten, maar jammer genoeg is het goed mogelijk dat hij ook in imminent gevaar van executie verkeert’, stelt de spoed- en rampenarts.

Van Berlaer gaat nu zowel de Belgische regering als de Europese Commissie verwittigen over de verontrustende situatie van Djalali. Hij hoopt dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) de ambassadeur van Iran om meer uitleg kan vragen.

Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in Iran, nadat hij beschuldigd werd van spionage en de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld. De internationale inspanningen voor zijn onmiddellijk vrijlating, waaronder een statement van de Verenigde Naties, leverden in de afgelopen jaren niets op.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International uit haar bezorgdheid over de dreigende executie en noemt Djalali ‘een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime’.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen vraagt om zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het verontrustende nieuws. ‘Nu de executie dichterbij lijkt te komen, roepen we iedereen op om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen. Amnesty International vraagt politici en diplomaten om alle mogelijke kanalen te gebruiken om de Iraanse autoriteiten te overtuigen om de doodstraf in te trekken en om dokter Djalali vrij te laten’, stelt De Graeve. In België tekenden al meer dan 125.000 mensen een petitie die Iran oproept om de arts vrij te laten.