Druktebarometer op bus en tram helpt je de drukte te ontvluchten
Foto: De Lijn

Op een al te drukke bus of tram stappen is nooit een erg goed idee, maar op een bepaald moment moet je natuurlijk ook op je bestemming geraken. Om je trip beter te kunnen plannen, ontwikkelde De Lijn een druktebarometer. Op de app van het vervoersbedrijf wordt de (gewoonlijke) drukte van iedere bus of tram aangegeven met een kleurencode.

Hoe coronaveilig ons openbaar vervoer ook is: op een al te drukke bus of tram stappen is nooit een goed idee. Maar het vervelende aan drukke bussen of trams is dat je normaal gezien pas wéét dat er veel reizigers op het voertuig zitten wanneer het voertuig aan de halte stopt. En dan heb je meestal geen andere keuze meer dan toch maar aan boord te gaan, of te wachten op de volgende bus of tram (op drukke lijnen zet De Lijn ook nog steeds extra autocars in), met natuurlijk het risico dat je te laat op je bestemming aankomt. Als je echter al een beetje op voorhand weet welke lijn meestal goed vol zit op een bepaald tijdstip, kun je je trip iets beter plannen.

Kleurencodes

Om dat laatste wat makkelijker te maken, heeft De Lijn een druktebarometer in het leven geroepen. Die barometer werkt via een kleurencode, die van groen tot rood gaat, naargelang hoeveel personen er doorgaans op het aangegeven tijdstip aan boord zijn. Die druktebarometer staat voor iedere rit aangegeven in de app van De Lijn. Een groen icoon betekent dat er veel zitplaatsen vrij zijn aan boord. Een oranje code geeft aan dat er nog maar enkele zitplaatsen meer vrij zijn. Rood betekent dat er alleen nog maar staanplaatsen overblijven, rood met het woord ‘Max’ erin wil zeggen dat de bus of tram zo goed als helemaal volzet is, en het dus wellicht al helemaal verstandiger is om een volgende te nemen.

Meer info op voorhand

Waarom is die kleurencode zo belangrijk? Omdat ze de drukte op je lijn al aangeeft voor je aan de halte staat. En je dus op voorhand een alternatief kunt zoeken, of kunt beslissen om een andere bus of tram te nemen. De druktebarometer wordt getoond via een extra icoon in de routeplanner of op de doorkomsten aan de haltes in de app. Je weet dus hoe druk het zal zijn op het moment waarop je de route nog aan het plannen bent. De druktebarometer is pas toegevoegd, en vereist dus dat je even een update maakt van de app voordat de kleurencodes te zien zijn.

“Ik vind de kleurencodes heel handig. Je merkt in één oogopslag hoe druk het wellicht zal worden”, zegt Bert (53), die twee tot drie dagen per week de tram neemt naar zijn werk in Antwerpen. “Je hoeft niet meer een snelle beslissing te nemen wanneer je tram arriveert: er is tijd om je verplaatsing in handen te nemen.”

Meer en meer data

De druktebarometer is gebaseerd op informatie die De Lijn verzamelde van de drukte die de afgelopen week op iedere specifieke lijn en rit werd vastgesteld. De data op basis waarvan de druktecode wordt aangegeven komt onder meer van geregistreerde scans de afgelopen week en geregeld uitgevoerde fysieke tellingen. Gaandeweg zullen er extra parameters worden toegevoegd om de drukte nog beter te voorspellen. Reizigers kunnen bijvoorbeeld ook zelf input over de drukte geven via de app, en die input wordt mee opgenomen in het datamodel achter de druktebarometer.

Ontdek meer over vlot & veilig reizen met De Lijn. Of vind hier jouw ideale reisroute via deze handige routeplanner.