Handelaars voeren druk op: ‘Perfect georganiseerd om veilig te werken’
Foto: David Van Hecke

De winkelsector vraagt aan het Overlegcomité om zo snel mogelijk te kunnen heropenen. Daarbij is het ontvangen van klanten op afspraak een minimum.

Het Overlegcomité, met daarin vertegenwoordigers van alle regeringen in het land, evalueert vrijdag voor het eerst de nieuwe lockdown en de mogelijkheid om hier en daar versoepelingen door te voeren. Danny Van Assche, topman van de zelfstandigenorganisatie Unizo, rekent op concrete antwoorden.

‘Onze handelaars snakken naar een concreet perspectief’, zegt hij. ‘Ze zijn perfect georganiseerd om veilig te werken. Bovendien zijn de winkels momenteel open in Nederland, Duitsland en Luxemburg, terwijl er ook een heropening in Frankrijk wordt verwacht. Wij liggen daar als een enclave tussen. Zo jaag je de consument de grens over.’

Unizo kijkt naar de gemeenten om de toeloop in de winkelstraten in goede banen te leiden. Als alleen winkelen op afspraak mogelijk zou worden, wil de organisatie dat de bestaande steunmaatregelen doorlopen, aangezien ze nog altijd omzetverlies zullen leiden.

Zachte heelmeesters

Sommige politici hebben al begripvol gereageerd. Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) vindt dat een uitbreiding van de opening voor hersteldiensten een minimum is, net als de mogelijkheid opnieuw om klanten op afspraak binnen te laten.

Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft al eerder laten weten dat het te vroeg is. Het besmettingscijfer is in België nog altijd veel hoger dan in de buurlanden. ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden’, waarschuwde Vandenbroucke dit weekend.

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag ook over maatregelen tijdens de kerstperiode. Ook daarrond – met hoeveel mogen we feesten? – wordt duidelijkheid verwacht. Mogelijk wordt ook gesproken over het doel van de huidige lockdown: tot hoe laag moeten de besmettingscijfers dalen om een versoepeling mogelijk te maken?