“Trots om gezonder vlees te produceren voor alle Belgen”
Foto: Beter Voor Iedereen

De boeren achter het Beter Voor Iedereen-label engageren zich voor een landbouw die de gezondheid van zowel dieren als consumenten verbetert. Ze krijgen hierbij steun van de Belgische tak van de Franse vereniging Bleu-Blanc-Coeur. De gebruikte methodes en voedingswaarden van de eindproducten moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo verbetert de kwaliteit en worden de gewenste resultaten bereikt in de hele voedselketen.

Bart Vergote is een varkensfokker in hart en nieren uit Zedelgem. Hij houdt van zijn vak en werd partner van het Beter Voor Iedereen-label in 2014, toen het in België verscheen. Hij deelt graag zijn ervaringen over Beter Voor Iedereen.

Hoe ben je lid geworden van Beter Voor Iedereen?
“In 2014 hebben we de chirurgische castratie van biggen beëindigd op vraag van het merk Delhaize, waarmee we samenwerkten. Delhaize wilde ook varkensvlees produceren met het Beter Voor Iedereen-label. We deelden de principes van de vereniging en kozen ervoor om ons aan te sluiten bij het project. Hiervoor hebben we de voeding van onze varkens tijdens hun groeiproces aangepast. We diversifiëren de gewassen die in het voeder worden gebruikt, zoals lijnzaad (rijk aan omega 3), om de dieren een betere immuniteit te geven en een balans te vinden tussen de essentiële onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6.”

Draagt deze aanpak bij tot het welzijn van de dieren?
“Ik stel inderdaad vast dat de gezondheidstoestand en het algemeen welzijn van de varkens verbeterde. Door onverzadigde omega 3-vetzuren en een vitamine E-supplement in te nemen, versterkt hun gestel en immuniteit. Er is ook een duidelijke verbetering van de voederconversie (de hoeveelheid krachtvoeder per kg vleesproductie, n.v.d.r.), hun groei en zelfs hun natuurlijke weerstand.”

Wat maakt de Beter Voor Iedereen-aanpak zo bijzonder?
“De vereniging vertegenwoordigt elke speler in de vee-industrie, zoals fokkers, veevoederleveranciers, slachthuizen, distributeurs, maar ook consumenten en gezondheidsdeskundigen of wetenschappers. Er zijn vertegenwoordigers uit elke fase in de voedselketen. Zo is het mogelijk om de nodige veranderingen en aanpassingen te bespreken en om ieders standpunten naar voren te brengen.”

Heeft jouw inzet voor het label je inkomen verbeterd?
“Dankzij de samenwerking tussen Beter Voor Iedereen en Delhaize ontving elke deelnemende boer ongeveer één euro meer per varken. Maar voor mij ligt de echte meerwaarde eerder in de verbetering die we in de fokkerij hebben waargenomen. De betere voederconversie en algemene gezondheidstoestand van de dieren, verhoogt over het algemeen ons inkomen. Ten slotte is het partnerschap en de gegarandeerde afzet bij Delhaize een echte troef. Op die manier krijg ik toegang tot de Belgische markt die relatief stabiel is en waar er maar zelden een overaanbod van varkensvlees is. Zo heb ik altijd een gegarandeerde afzet, terwijl de Belgische consumenten verzekerd zijn van lokaal vlees.”

Weten de buren dat je vlees produceert voor de Belgische markt? Benadruk je deze troef?
“We hebben een bord met het Beter Voor Iedereen-label geplaatst. Dat is goed zichtbaar vanop straat. Schoolgroepen brengen weleens een bezoek aan ons bedrijf. We lichten ons engagement toe aan onze bezoekers. Bovendien ben ik in mijn gemeente zeer actief op sociaal en politiek vlak. Ik heb dus heel wat mogelijkheden om onze inzet voor Beter Voor Iedereen te promoten. Ik deel graag wat ik doe op sociale media. Ik ben heel trots om gezonder vlees te produceren voor alle Belgen, vlees dat ze in hun plaatselijke supermarkt terugvinden.”

Beter Voor Iedereen: kwaliteit voor de mens, het milieu en de dieren.
Ontdek meer over het label »