Beter Voor Iedereen: “Wat goed is voor de bodem en de dieren, is goed voor de mens”
Foto: Beter Voor Iedereen

Beter Voor Iedereen viert zijn twintigste verjaardag. Het ideale moment voor oprichter Pierre Weill om even terug te blikken op de oorsprong van deze vereniging, die dagelijks streeft naar goed, gezond en duurzaam voedsel met bewezen voedingskwaliteiten, respect voor de bodem en zorg voor de dieren.

Twintig jaar geleden ontstond op initiatief van landbouwingenieur Pierre Weill de Franse vereniging Bleu Blanc Cœur, in België beter bekend als Beter Voor Iedereen. Het gaat om een innovatieve en gezamenlijke visie die steunt op een landbouw die goed is voor de bodem, de dieren en de mens.

“In de jaren ‘90 was de landbouw nog erg afhankelijk van soja-eiwitten afkomstig uit de Verenigde Staten en elders in de wereld. We wilden in de plaats daarvan lokale eiwitten telen om de link te leggen tussen de bodem en het dier”, herinnert Pierre Weill zich.

Wetenschappelijk bewezen

“We schakelden over op plantenzaden zoals vlas, koolzaad of luzerne, die veel minder chemische behandeling nodig hebben dan maïs en sojabonen. Het is dus in de eerste plaats veel beter voor de natuur, de biodiversiteit en de rijkdom van de bodem”, gaat Pierre Weill verder.

Maar het was niet vanzelfsprekend om zowel boeren als consumenten voor dezelfde kar te spannen. “Door deel te nemen aan een onafhankelijke wetenschappelijke studie konden we aantonen dat melkkoeien die op deze manier gevoederd werden, vruchtbaarder waren.” Pierre Weill is ervan overtuigd dat deze wetenschappelijke benadering de basis moet zijn van een meer verantwoorde landbouw. Verdere onderzoeken (meer dan 400 tot nu toe en 5 klinische studies) bewijzen het verband tussen enerzijds een gezond dieet voor koeien, varkens en pluimvee en anderzijds een volwaardige voeding die de menselijke gezondheid ten goede komt. Zo ontdekten we dat dieren die op deze manier werden gevoederd een betere natuurlijke immuniteit hadden, vooral dankzij omega 3, vitamine D3 enzovoort in hun metabolisme.” De positieve effecten op het menselijk lichaam voor de mechanismen van ontsteking, immuniteit en het voorkomen van zogenaamde welvaartsziekten (hart- en vaatziekten, kanker, diabetes enzovoort) worden vandaag wetenschappelijk erkend. Al deze voordelen maakten het mogelijk om de vereniging op te richten in 2000, op het moment dat Europa hard werd getroffen door gezondheidscrisissen zoals de dolle koeienziekte en de dioxinecrisis.

Nieuw dieet

“Je bent wat je eet, wordt weleens gezegd. Dat geldt ook voor wat de dieren eten. Als zij gezonde voeding krijgen, is dat goed voor de eindconsument: de mens”, legt Pierre Weill uit. Hij gelooft steevast in het concept van één unieke gezondheid. “De enige gezondheid is de duurzaamheid van de bodem, omdat het de diversiteit van gewassen bevordert en de chemische invloed beperkt. Vervolgens leven dieren door een gevarieerde voeding gezonder en hebben ze bijvoorbeeld minder antibiotica nodig. Ten slotte komt het de gezondheid van de mens ten goede dankzij de grotere voedingswaarde en omega 3-inname.”

Welke effecten heeft voeding op onze gezondheid? “We voeren momenteel twee klinische onderzoeken uit om het verband tussen de manier waarop mensen eten en de effecten van COVID te analyseren.”

“Voedsel gaat het coronavirus natuurlijk niet vernietigen, maar we zien dat landen waar het dieet rijker is aan omega 3 en vitamine D3 (twee dierlijke voedingsstoffen die we samen op het bord terugvinden), beter resistent zijn tegen het virus”, besluit Pierre Weill. We kunnen zeggen dat gezond voedsel een dam opwerpt en onze immuniteit stimuleert.

In het veld

Deze aanpak is mogelijk dankzij de samenwerking van heel wat verschillende spelers in de voedselproductie: van veevoederproducenten tot distributeurs en boeren. Het vraagt om een gezamenlijke aanpak die kwaliteitsvol voedsel voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maakt. Volgens deze visie worden in België dagelijks vlees en eieren met het Beter Voor Iedereen-label geproduceerd.

Beter Voor Iedereen: kwaliteit voor de mens, het milieu en de dieren.
Ontdek meer over het label »