Geweld tegen politie vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd
Vincent Van Quickenborne. Foto: BELGA

Geweld tegen politieagenten wordt vanaf nu systematisch vervolgd. Dat belooft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in een omzendbrief die hij toelichtte in De Ochtend op Radio 1. Voortaan zal vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd worden.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne beloofde vorige week al dat hij via een omzendbrief werk wilde maken van nultolerantie voor geweld tegen politie. Die is nu klaar, en belooft geweld tegen agenten voortaan systematisch te vervolgen. Bedoeling is om de ‘straffeloosheid tegen te gaan’. Zo verdwijnt het zogenaamde opportuniteitssepot, waarmee het parket beslist om bijvoorbeeld wegens capaciteitsproblemen of andere prioriteiten niet te vervolgen. Voortaan zal vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd worden.

Daarnaast is afgesproken dat er systematisch een fysieke voorleiding zal gebeuren. Dergelijke dossiers zullen dus niet langer telefonisch afgehandeld worden.

De gerechtelijke afhandeling zal ook bij voorkeur moeten verlopen via snelrecht. Zo is het volgens Van Quickenborne de bedoeling dat er binnen de twee maanden een uitspraak volgt. ‘Zo komen we niet alleen tot nultolerantie maar ook tot een lik-op-stukbeleid’, aldus Van Quickenborne.

‘Ook kijken naar brandweer en andere hulpverleners’

De omzendbrief heeft alleen betrekking op geweld tegen politie. Maar volgens Van Quickenborne is het wel de bedoeling om later ook ‘te kijken wat er kan gebeuren voor de brandweer en andere hulpverleners’.

Afgelopen zaterdag raakte een agent van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene gewond na een interventie bij een man die geen mondmasker droeg. Het is lang niet de eerste keer dat politieagenten worden aangevallen bij coronacontroles.