Hongkongse dissident Joshua Wong pleit schuldig tijdens proces
Wong spreekt betogers toe tijdens een protest, juni 2019. Foto: AFP

De prominente Hongkongse dissident Joshua Wong heeft schuldig gepleit voor het organiseren van een ongeoorloofd protest. Wong staat samen met twee andere vooraanstaande activisten terecht vanwege hun betrokkenheid bij de protesten van vorig jaar.

In Hongkong waren er vorig jaar maandenlange, vaak gewelddadige protesten waarbij miljoenen inwoners de straat op gingen. Peking en de lokale autoriteiten wezen de eisen van de demonstranten voor vrije verkiezingen af en traden hard op tegen aanhangers van democratie.

De 24-jarige Joshua Wong, de bekendste jongerenactivist, wordt samen met twee andere bekende dissidenten, Ivan Lam en Agnes Chow, vervolgd vanwege een protest dat plaatsvond buiten het hoofdkantoor van de stadspolitie in juni 2019.

‘Wij hebben alle drie besloten schuldig te pleiten aan alle beschuldigingen’, zei Wong eerder tegen verslaggevers. ‘Het zal niet verbazingwekkend zijn als ik vandaag onmiddellijk wordt vastgezet. We zullen blijven vechten voor vrijheid. Dit is niet het moment voor ons om naar Peking te vliegen en ons over te geven’, voegde hij eraan toe.

Omdat ze alle drie schuldig pleiten, worden de hoorzittingen overgeslagen en wordt meteen overgegaan naar de strafbepaling. Een rechter besliste intussen al dat het drietal in de cel moet blijven tot het einde van het proces, gepland voor 2 december.

‘Ondanks een mogelijke gevangenisstraf, is het een eer om samen met elk van jullie van bij het begin te vechten, schouder aan schouder, en onze stem aan de wereld te laten horen. Welke storm we ook moeten doorstaan, ik blijf geloven in mijn mede Hongkongers’, aldus de boodschap van Wong op sociale media.

Wong zat al twee keer in de cel en strijdt sinds zijn vijftiende tegen de Chinese autoritaire machtsgreep over Hongkong. Wong en zijn twee medestanders riskeren vijf jaar cel.

Hongkongse dissident Joshua Wong pleit schuldig tijdens proces
Agnes Chow, Ivan Lam en Joshua Wong. Foto: EPA-EFE