Franse ex-president Sarkozy staat terecht voor corruptie in afluisteraffaire
Foto: REUTERS

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy staat vanaf maandag terecht in Parijs in de zogenaamde afluisteraffaire. Sarkozy is na Jacques Chirac de tweede Franse president sinds de oprichting van de Vijfde republiek die zich moet verantwoorden voor de rechtbank.

De intussen 65-jarige Sarkozy wordt ervan beschuldigd een poging te hebben ondernomen om geclassificeerde informatie af te troggelen van een hooggeplaatste rechter. In ruil daarvoor zou hij hem een belangrijke post in Monaco hebben aangeboden.

De zaak houdt verband met de ‘Libische affaire’, waarvoor Sarkozy ook al is aangeklaagd. De ex-president zou in 2007 50 miljoen euro hebben ontvangen van de Libische dictator Muammar Khaddafi om zijn verkiezingscampagne te financieren. Dat hij een rechter probeerde omkopen werd ontdekt toen de onderzoeksrechter Sarkozy in 2013 liet afluisteren in verband met die illegale campagnefinanciering.

Het proces duurt nog tot 10 december. Sarkozy riskeert een gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van een miljoen euro.

Andere rechtszaken

Sarkozy, die president was van 2007 tot 2012, is de tweede ex-president sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958 die zicht moet verantwoorden voor de rechtbank. In 2011 werd de intussen overleden Jacques Chirac, Sarkozy’s voorganger, veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar met uitstel voor verduistering van publieke middelen tijdens zijn Parijse burgemeesterschap.

De ex-president staat later ook nog terecht in de Libische affaire en in maart 2021 in de Bygmalion-affaire, een andere corruptiezaak. Daarin wordt hij ervan beschuldigd miljoenen euro’s meer uit te geven aan zijn verkiezingscampagne in 2012 dan wettelijk toegestaan. Sarkozy ontkent alle beschuldigingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in