Politie arresteert deelnemers van vijftiende protestzondag in Minsk
Demonstranten in Minsk met de wit-rood-witte vlag, verwijzend naar het oude Wit-Rusland. Foto: AFP

In Wit-Rusland zijn voor de vijftiende zondag op rij duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko. Minstens honderd mensen zouden zijn opgepakt.

In de hoofdstad Minsk kwamen de demonstranten samen in verschillende wijken. Ze zwaaiden met de historische wit-rood-witte vlaggen, die symbool staan voor steun aan de oppositie.

Al bij het begin van de actie arresteerde de politie daar betogers. De mensenrechtenorganisatie Wesna publiceerde zondag de namen van meer dan honderd mensen die zijn opgepakt.

In de hoofdstad Minsk staan ook waterkanonnen en wagens voor het transport van gevangenen paraat. De grote pleinen zijn er afgezet. In een poging om massabijeenkomsten te vermijden heeft de overheid bovendien mobiel internet afgesloten en een tiental metrostations gesloten.

Ook in verschillende andere Wit-Russische steden vonden zondag protestmarsen plaats. De acties werden deze keer georganiseerd onder de slogan ‘mars tegen fascisme’. De organisatoren reageren daarmee op een opmerking van Loekasjenko, die de actievoerders onlangs fascisten had genoemd.

Loekasjenko is ruim een kwart eeuw aan de macht in Wit-Rusland. De protesten tegen zijn bewind begonnen na diens verkiezingsoverwinning van 9 augustus. Volgens de uitslag won de president met 80 procent van de stemmen, maar de oppositie zegt dat er gefraudeerd werd.