Bpost levert niet alle pakjes nog aan huis, De Sutter vraagt beslissing te herbekijken
Foto: BELGA

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) wil dat Bpost de beslissing herbekijkt om de komende weken een deel van de pakjes niet meer aan huis te leveren. Ook handelsfederatie Comeos reageert scherp op de plannen van Bpost. ‘Dit is toch niet ernstig meer’, vindt Comeos-topman Dominique Michel.

‘De regering heeft de winkels gesloten en tegelijkertijd de Belgen opgeroepen om online te bestellen bij de handelaars’, aldus Comeos-topman Michel. ‘Nu blijkt dat Bpost dat niet kan waarmaken en vraagt het bedrijf nota bene om zelf de pakjes te gaan oppikken.’

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) vindt dat Bpost die beslissing moet herbekijken. Ze benadrukt wel de uitzonderlijke omstandigheden bij Bpost. ‘Normaal gezien leveren ze 270.000 pakjes, nu zitten ze al bijna aan 600.000 pakjes. Ze hebben al 2.000 mensen extra aangeworven. Mensen van bpost werken zich krom om dit gebolwerkt te krijgen. Daarom zoekt het bedrijf naar oplossingen om dit te kunnen blijven doen en daarvoor kunnen we hen dankbaar zijn.’

Door de recordvolumes aan pakjes, kan bpost niet meer alle pakjes aan huis afleveren, zo kondigde het bedrijf vrijdag aan. Een deel van de klanten zal de pakjes de komende weken zelf moeten gaan oppikken in een afhaalpunt. De beslissing leidde tot felle kritiek van onder meer de handelsfederatie Comeos.

Comeos zegt voorts getuigenissen te hebben van handelaars, waaruit blijkt dat Bpost soms zou weigeren om pakjes bij de handelaars op te halen, omdat er te veel zijn. ‘Corona is voor iedereen moeilijk, maar e-commerce is voor veel van onze handelaars nog de enige wijze om een klein deel van hun omzet nog te kunnen realiseren. Als dat wegvalt kunnen we evengoed de boeken sluiten’, stelt de federatie. Zij roept de regering op om in te grijpen.

‘5 procent van de pakjes’

Bpost maakte vrijdag bekend dat het momenteel een recordvolume aan pakjes te verwerken krijgt. Alle pakjes thuis leveren lukt volgens het bedrijf niet meer, waardoor sommige klanten de pakjes zelf zullen moeten oppikken in een afhaalpunt. Daarbij komt dat zakelijke klanten een ‘eindejaarstoeslag’ van 1 euro per pakje zullen moeten betalen.

Volgens Bpost gaat het om ‘maximaal 5 procent’ van de pakjes die zelf zullen moeten afgehaald worden in verdeelpunten, wat neerkomt op 25.000 pakjes. De ontvanger zal in dat geval per e-mail het verzoek krijgen om zelf naar het afhaalpunt te trekken. Bpost werkt vanaf zaterdag samen met Decathlon om het aantal afhaalpunten uit te breiden. Een deel van die sportwinkels zullen als afhaalpunt ingezet worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig