‘Vrederechter verrijkte zich op kap van bejaarden’
Het hof van beroep in Gent. Foto: David Van Hecke

Guido De Palmenaer (65), voormalig vrederechter in Oostende, is door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

Volgens het hof heeft de ex-vrederechter zich jarenlang schuldig gemaakt aan diefstal op de kap van kwetsbare bejaarden, die hij als vrederechter moest beschermen.

In 2013 werden bij een huiszoeking in zijn appartement onder meer juwelen, een postzegelcollectie, een antieke Chinese tekening en een Christusbeeld teruggevonden. Ook verhuurde hij zijn eigen eigendommen aan mensen die onder zijn voorlopig bewind stonden.

De feiten getuigen volgens het hof van een zeer verregaande normvervaging. ‘De Palmenaer voelde zich ongenaakbaar als magistraat. Hij verrijkte zich zowel via diefstal als belangenneming ten koste van de zwakkeren in de maatschappij’, aldus het arrest.

De ex-vrederechter werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan de helft met uitstel. Hij kreeg ook een boete opgelegd van 3.000 euro. De man werd in het kader van de tuchtprocedure al ontslagen als vrederechter met behoud van zijn pensioenrechten.

In de zaak werd ook een voor­malige advocaat veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Op het proces hadden 51 gedupeerden zich burgerlijke partij gesteld.