5 feiten en fabels over rijden op gas
Foto: Shutterstock.com

Op zoek naar een betaalbare én milieuvriendelijke brandstof voor je wagen? Dan is rijden op CNG (Compressed Natural Gas) een slimme keuze. Maar wat is CNG? En wanneer is het voor jou een voordeligere keuze dan rijden met een diesel- of benzinewagen? Vijf feiten en fabels van rijden op CNG op een rij.

Rijden op gas is niets nieuws. Decennialang was rijden op LPG vrij populair, maar steeds meer wordt nu voor CNG (Compressed Natural Gas) gekozen als milieuvriendelijke en goedkopere brandstof. CNG is eigenlijk niets anders dan het aardgas waarmee we ook onze huizen verwarmen of koken. Voor gebruik in de auto wordt het gas echter samengeperst of vloeibaar gemaakt. De volgende vijf voordelen maken het wellicht ook voor jou interessant om te kiezen voor CNG.

Feit: tot 66% goedkoper aan de pomp dan diesel of benzine

Een gemiddelde CNG-wagen is 200 euro (t.o.v. diesel) tot 2.400 euro (t.o.v. benzine) duurder in aankoop, maar in de praktijk wordt een CNG-wagen vaak aan dezelfde prijs van een benzinewagen aangeboden. Maar zelfs als de aankoop duurder zou zijn, dan is dat verwaarloosbaar in vergelijking met wat je jaarlijks bespaart aan brandstof. Gas is tot 66 % goedkoper aan de pomp dan diesel en benzine: voor 1 kg gas betaal je 0.860 €, voor 1 liter diesel 1.291 € en 1 liter benzine 1.367 €. Een auto overbrugt dezelfde afstand met 1 kg CNG als met 1,3 liter diesel of 1,5 liter benzine.

Feit: CNG is beter voor het milieu en het klimaat

Het transport van gas en bevoorrading van de meer dan 140 CNG-stations in België gebeurt via ondergrondse gasleidingen. Dit alleen al levert een mooie milieuwinst op. Daarnaast stoot CNG ook tot 90 % minder stikstof, tot 77 % minder fijn stof en 25 tot 35% minder CO2 uit dan diesel of benzine. Omdat gas een milieuvriendelijke keuze is, heb je ook altijd toegang tot lage-emissiezones in stadscentra.

Feit: CNG maakt de afvalberg kleiner

In de CNG-tankstations zullen er de komende jaren in heel België nog tientallen bio-CNG-tankstations bijkomen. Bio-CNG wordt op verschillende manieren geproduceerd: van de vergisting van landbouw- of ander biologische afval tot het verwerken van mestoverschotten. De opkomst van bio-CNG is absoluut goed nieuws voor onze CO2-uitstoot, want auto’s, bestelwagens en bussen die hierop rijden produceren 80 % minder CO2 in vergelijking met klassieke brandstoffen! Wie rijdt op CNG, is nu al klaar voor rijden in de toekomst.

Fabel: klein rijbereik

Afhankelijk van het model van wagen kun je met een volle CNG-tank 300 tot 800 km ver rijden. Toch een langere trip voor de boog? Elke CNG-wagen beschikt ook over een tweede tank met benzine waarmee je rijbereik, afhankelijk van het type wagen, nog kan oplopen. Dubbelvoordeel dus met twee brandstoftanks.

Fabel: andere rijervaringen met CNG-wagens

Een wagen met CNG-motor werkt op exact dezelfde manier als een benzinemotor, alleen veel stiller. En gas tanken is even simpel als bij andere brandstoffen. Ook qua rijervaringen, prestaties en comfort hoef je niets in te boeten. Met een CNG-wagen rijden is dus net zo aangenaam – of misschien zelfs nog een tikkeltje aangenamer – dan met elke andere wagen. Lees hier enkele getuigenissen van hoe anderen rijden op CNG ervaren.

Benieuwd of het voor jou voordeliger is om met een voertuig op CNG te rijden? Deze calculator rekent het voor je uit.

Ontdek hier nog meer voordelen van rijden op CNG »