Jorre Verstraeten en Charline Van Snick bezorgen België twee bronzen medailles op eerste dag EK judo
Jorre Verstraeten Foto: BELGA

Na de eerste dag van het EK judo in Praag staat de medailleteller op twee voor België. De amper 22-jarige Jorre Verstraeten veroverde net zoals vorig jaar een bronzen medaille in de categorie tot 60 kilogram en ook Charline Van Snick pakte een bronzen medaille in de -52 kilogram . De andere vijf Belgen die donderdag op de mat verschenen geraakten niet voorbij de eerste rondes.

LEES OOK. Matthias Casse begint aan laatste rechte lijn richting Tokio: “Als ik geen olympisch goud pak, heb ik iets fout gedaan” (+)

Bij de mannen moest Jorre Verstraeten (IJF 18) in de categorie tot 60 kilogram pas in de tweede ronde in actie komen. De amper 22-jarige Verstraeten - vorig jaar in Minsk ook al goed voor een bronzen medaille op het EK - kende een moeilijke eerste kamp tegen de Turk Salih Yildiz, maar won wel dankzij een ippon in het absolute slot. In de kwartfinales vocht hij een erg spannende wedstrijd tegen de Russche nummer acht op de wereldranglijst Yago Abuladze. Die haalde het uiteindelijk met een gouden score (waza-ari) en dus moest Verstraeten naar de herkansingen. Daarin nam hij met een waza-ari de maat van de Italiaan Angelo Pantano.

In de strijd om de bronzen medaille was de Bulgaar Yanislav Gerchev, de nummer 31 op de wereldranglijst, duidelijk een maatje te klein voor onze landgenoot. Verstraeten domineerde de hele kamp, pakte een veertigtal seconden voor het einde uit met waza-ari, waarna hij zijn tegenstander nog in een houdgreep kon plaatsen om de kamp met ippon af te sluiten.

Ook Brons voor Van Snick

Bij de vrouwen moest Charline Van Snick (IJF 11) naar de herkansingen bij de -52 kilogram nadat ze in de kwartfinale verloor na een gouden score (waza-ari) tegen de veel lager gerangschikte Spaanse Estrella Lopez Sheriff. In die eerste wedstrijd van de herkansingen klopte de bronzen olympische medaille van Londen 2012 de Zwitserse Fabienne Kocher met een waza-ari. De kamp om het brons tegen de Spaanse Ana Perez Box, de nummer zeven op de wereldranglijst, was een echte nagelbijter. Meer dan vijf minuten in de Golden Score was er nodig vooraleer Van Snick met een ippon (houdgreep) het verschil kon maken.

Voor de tweevoudig Europees kampioene -48 kg (2015 en 2016) is het haar eerste EK-medaille bij de -52 kg, de categorie waarin ze aantreedt sinds het einde van de Olympische Spelen 2016.

Jorre Verstraeten en Charline Van Snick bezorgen België twee bronzen medailles op eerste dag EK judo
Charline Van Snick Foto: BELGA

In dezelfde gewichtscategorie als Van Snick sneuvelde de piepjonge Amber Ryheul (22 jaar) in de tweede ronde tegen de Roemeense Andreea Chitu nadat ze in de eerste ronde de maat had genomen van de Turkse Irem Korkmaz.

In de categorie tot 48 kilogram klopte Anne-Sophie Jura de Italiaanse Francesca Milani in de eerste ronde, maar verloor ze in haar tweede ronde door een te hoge foutenlast van de Franse Shirine Boukli, zestiende op de wereldranglijst.

Ellen Salens en Mina Libeer overleefden zelfs hun eerste ronde niet. Salens werd uitgeschakeld door de Spaanse Mireia Lapuerta Comas, Libeer verloor van de Servische Marica Perisic.

Kenneth Van Gansbeke overleerde zijn eerste ronde bij de -66kg niet. De 30-jarige militair verloor van de Rus Abdula Abdulzhalilov.

Jorre Verstraeten en Charline Van Snick bezorgen België twee bronzen medailles op eerste dag EK judo
Foto: EPA-EFE