Minister Verlinden onderzoekt nationaal vuurwerkverbod
Foto: Joris Herregods

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bestudeert een nationaal verbod op vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode. Volgende week valt de beslissing. Vlaams minister Bart Somers roept de gouverneurs ondertussen al op om voor een verbod te kiezen.

Aanleiding is de beslissing van de betrokken gouverneurs om in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen zo’n verbod in te voeren én het feit dat andere gouverneurs nog even de kat uit de boom kijken in afwachting van een eventuele federale beslissing. De Nederlandse regering besliste vorige week al dat onze noorderburen op oudejaarsavond geen vuurwerk mogen afsteken.

In Antwerpen zullen ‘lokale besturen geen toelating geven om vuurwerk af te steken en zullen ze ook zelf geen vuurwerk organiseren om fysiek sociaal contact te vermijden’, zei de Antwerpse gouverneur Cathy Berx eerder. De West-Vlaamse gouverneur Decaluwé stelde een gelijkaardig verbod in voor vuurwerk op Kerstmis en Nieuwjaar. De gouverneurs wil hiermee de ziekenhuizen ontlasten en samenscholingen vermijden.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers steunt hun beslissing. Hij zou graag hebben dat alle provinciegouverneurs een vuurwerkverbod uitvaardigen in aanloop naar oudjaar. ‘Samen met de verschillende gouverneurs bekijk ik of we overal dezelfde maatregelen kunnen nemen als in West-Vlaanderen. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid en op die manier overbelasten we onze ziekenhuizen niet’, zegt hij.

Volgens de woordvoerster van minister Verlinden wordt nu over een nationaal verbod nagedacht. Een beslissing zal wellicht eerder volgende week vallen.