Minstens vijf doden bij instorting illegale mijn in Ecuador
Archiefbeeld van een illegale mijn in Ecuador. Foto: AFP

In Ecuador zijn minstens vijf doden gevallen bij de instorting van een illegale mijn. Een van de slachtoffers is minderjarig. Drie personen konden levend van onder het puin worden gehaald.

Werkzaamheden in de illegale mijn in de provincie Esmeraldas, vlakbij de grens met Colombia, veroorzaakten een aardverschuiving. Volgens de autoriteiten raakten acht mensen bedolven. Eerder werd in de media gewag gemaakt van zestig mensen die geblokkeerd raakten. De zoektocht naar vermisten wordt voortgezet om eventuele andere dodelijke slachtoffers uit te sluiten.

De toenmalige regering van het Zuid-Amerikaanse land kondigde in juli 2019 in de strijd tegen de illegale mijnbouw in het noorden van Ecuador nog de noodtoestand af. Volgens officiële cijfers van toen zouden in de regio zo’n 10.000 personen naar goud delven. Rondom de illegale mijnen is een crimineel netwerk ontstaan, waar nog heel wat andere misdaden zoals moord, gedwongen prostitutie, mensenhandel, het witwassen van geld en smokkel plaatsvinden.