Twee op de drie Vlaamse sociale voordelen toegekend op basis van statuut: ‘Drempel om werk te zoeken’
Foto: BELGA

Twee op de drie sociale voordelen die de Vlaamse overheid toekent, worden verleend op basis van statuut en niet op basis van inkomen. Dat concludeert Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open VLD) op basis van een bevraging van alle Vlaamse ministers.

Het Vlaams regeerakkoord wil af van de voordelen (zoals studiebeurzen, treintickets, sociale tarieven en kortingen) op basis van statuut (o.a. werkloze, werknemer of zelfstandige). ‘De toekenning van sociale rechten in functie van het inkomen in plaats van statuut maakt de werkloosheidsval kleiner’, volgens Ongena.

Toch is er nog een lange weg te gaan. Uit de cijfers blijkt dat 24 van de in totaal 79 mogelijke sociale voordelen (of 30,4%) worden toegekend op basis van inkomen. Dat betekent dat er 55 (of 69,6%) worden toegekend op basis van statuut.

‘Er ligt nog veel werk op de plank om dit principe écht in de praktijk om te zetten’, zegt Ongena. ‘Ik pleit ervoor dat minister-president Jambon een coördinerende rol opneemt. Hij is de meest aangewezen persoon om dat in goede banen te leiden. Zo geven we uitvoering aan het regeerakkoord.’

Mensen gaan soms niet of niet meer aan de slag omdat ze dan sociale voordelen zouden verliezen, stelt Ongena. ‘Deze inactiviteits- of promotieval vormt een belangrijke hindernis om meer mensen aan de slag te krijgen.’