Stad Gent streeft naar diverser personeel met ‘positieve actie’
Foto: DVH

Bij selecties van de Stad Gent zullen kandidaten met een beperking, met buitenlandse roots of uit de lgbtq-gemeenschap de voorkeur krijgen op ­gelijkwaardige sollicitanten.

De Stad Gent wil als organisatie een weerspiegeling zijn van de Gentse samen­leving. Daarom lanceert de schepen van Personeel, Bram Van Braeckevelt (Groen), een uitgebreid meerjarenplan dat moet ­leiden tot een ‘broodnodige versnelling’ op het vlak van diversiteit en inclusie. Het Gentse stadsbestuur maakt daarvoor jaarlijks meer dan 600.000 euro vrij.

In het meerjarenplan stelt het stadsbestuur dat het tegen 2025 af wil van het binaire man-vrouwdenken, om plaats te maken voor het spectrum aan genderexpressies op de werkvloer. Daarnaast streeft het ernaar dat zo’n 30 procent van de nieuwe collega’s buitenlandse roots heeft en 2 procent een arbeidsbeperking. Voor de huidige medewerkers komen er ook acties om aan de slag te gaan met diversiteit.

‘Als wij niet openstaan voor alle Gentenaars, wie dan wel?’, zegt schepen Van Braeckevelt, die het liever over ‘positieve actie’ dan over positieve discriminatie heeft. ‘Het is tijd om met álle Gentenaars aan de slag te gaan. Daarvoor is bij de stad een inhaalbeweging nodig.’

Taallessen en -coaching

Als kennis van het Nederlands minder relevant is voor de goede uitvoering van een openstaande functie, zal de mogelijkheid tot taallessen en -coaching op de werkvloer expliciet vermeld staan in de vacature. Dat moet alle geschikte kandidaten aanmoedigen om te solliciteren. De vacatures bij de Stad Gent zullen bovendien gender­inclusief opgesteld worden, zodat ze iedereen aanspreken.

Bij de invulling van bepaalde vacatures kan de Stad Gent beslissen om alleen personen met een arbeidsbeperking te laten solliciteren. Ook de procedures zelf worden dan aangepast. Kandidaten kunnen meebeslissen over hoe ze hun opdracht presenteren aan de jury: mondeling, schriftelijk, al dan niet ondersteund door een presentatie. Zo kan elke kandidaat de eigen sterktes maximaal uitspelen.