Mentaal onwelbevinden groter dan in eerste covidgolf
Foto: DVH

Vooral jongeren, studenten en mensen die in de horeca werken, hebben het nu mentaal lastig. Dat blijkt uit de tweewekelijkse coronastudie van de UAntwerpen.

Met de coronacijfers gaat het de goede kant uit, maar met het mentaal welbevinden van de bevolking niet. Hoe jonger men is, hoe zwaarder de maatregelen wegen op het gemoed, blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen, de 24ste op rij al.

‘De meeste mensen zitten op mentaal vlak zowat op het ergste niveau van de eerste golf’, zegt professor Philippe Beutels (UAntwerpen). ‘Kijken we naar de leeftijdscategorieën, dan stellen we vast dat vooral de jongeren (16-25 jaar) het erg lastig blijven hebben. We hopen met de volgende enquête, die van vandaag 17 november, te kunnen inschatten op welke manier dit verder beïnvloed wordt, nu het afstandsonderwijs aan de universiteiten en hogescholen op kruissnelheid komt en de scholen opnieuw van start zijn gegaan na de verlengde herfstvakantie.’

Vooral studenten en mensen die in de horeca werken, steken er in negatieve zin bovenuit. Beutels: ‘Beide groepen zitten momenteel mentaal “dieper” dan op het moeilijkste punt in het voorjaar. Dat is toch wel een belangrijke boodschap, wat het inzetten van psychologische hulp betreft. Gepensioneerden zitten nog het best in hun vel: zij voelen zich mentaal niet slechter dan toen. Van mensen in de cultuursector vermoeden we ook dat ze het mentaal zwaar hebben, maar van hen hebben we te weinig deelnemers om ze apart te analyseren.’

Feestdagen

De Grote Coronastudie kan op 17 november opnieuw in vier talen worden ingevuld, tussen 10 en 22 uur. Behalve de traditionele vragen kaarten de wetenschappers deze keer onder meer het thema ‘eindejaarsfeesten’ aan. Kerstmis en Nieuwjaar zullen niet verlopen zoals gewoonlijk. Weet u al hoe u zult vieren? Zal u zich eraan houden als de overheid bijvoorbeeld zou beslissen dat feesten alleen mag binnen het eigen gezin, aangevuld met één knuffelcontact?