Minister Verlinden verduidelijkt plaatsbezoeken vastgoed: ‘Bezoek enkel toegelaten als niemand anders aanwezig is’
Foto: Marc Herremans - Corelio

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geeft meer duidelijkheid over huisbezoeken bij verhuur of verkoop van een pand met de huidige coronamaatregelen. Een plaatsbezoek kan zolang er niemand aanwezig is, dus ook niet de vastgoedmakelaar of de eigenaars. Dat verduidelijkte ze in De ochtend op Radio 1.

Eerder liet het kabinet van minister Verlinden weten dat er geen huisbezoeken konden plaatsvinden, grote vastgoedkantoren hadden gesteld dat het wel kon. Nu schept de minister duidelijkheid. ‘Plaatsbezoeken kunnen alleen maar doorgaan als er niemand anders dan de kandidaat-koper of -huurder in het pand aanwezig is’, zei ze. ‘We willen zo veel mogelijk contact tussen mensen vermijden.’ De makelaar, verkopers of verhuurders moeten dus buiten wachten tot het bezoek is afgerond. Er mag ook geen gezin aanwezig zijn in het huis.

De vastgoedkantoren, Dewaele Vastgoedgroep, ERA Belgium, Trevi, Hillewaere, Century21, Agence Rosseel en andere, werkten een procedure uit om plaatsbezoeken toch te laten plaatsvinden, ‘conform de wetgeving’. Kandidaat-kopers- of -huurders krijgen daarbij de info over het pand via de vastgoedmakelaar en maken een afspraak ter plaatse.

‘Particulieren kunnen de sleutel ophalen in het kantoor, een afspraak ter plaatse maken met de eigenaar of zelfs via videocall met de makelaar de nodige uitleg krijgen terwijl ze het pand bezoeken. De vastgoedmakelaar is hierbij niet fysiek aanwezig, zodat alles conform de regels gebeurt’, zeggen ze in een persbericht. Het kabinet-Verlinden had hierop gereageerd dat er ook geen huishouden aanwezig mag zijn. De eigenaar mag de kandidaat-koper of -verhuurder dus niet zelf binnenlaten en rondleiden. Als het gezin of de verkoper of verhuurder buiten wacht, kan een plaatsbezoek wel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig