Proces verijdelde aanslag Thalys gestart
Ayoub el-Khazzani. Foto: AFP

Voor een speciaal assisenhof in Parijs is maandagochtend het proces van start gegaan over de verijdelde terreuraanval op een Thalys-trein naar Parijs vijf jaar geleden. Vier mannen staan terecht.

Op 21 augustus 2015, enkele maanden voor de aanslagen van 13 november in Parijs, opende Ayoub el-Khazzani het vuur in de Thalystrein Amsterdam-Parijs. Hij was op die trein gestapt in Brussel en was gewapend met een kalasjnikov en negen volle laders. De toen 26-jarige Marokkaan werd aangestuurd door Abelhamid Abaaoud, de coördinator van de cel van terreurgroep IS die de aanslagen in Frankrijk en België pleegde in 2015 en 2016.

El Khazzani verwondde twee passagiers alvorens hij overmeesterd werd door onder meer Amerikaanse militairen die met vakantie waren en die op die manier een bloedbad vermeden. Hij moet zich verantwoorden voor ‘poging tot moorden met een terroristisch opzet’ en ‘terroristische bendevorming’.

Bilal Chatra en Mohamed Bakkali staan terecht voor ‘medeplichtigheid aan poging tot moorden met een terroristisch opzet’ en ‘terroristische bendevorming’. Redouane Sebbar, alias Redouane El Amrani Ezzerrifi, staat enkel voor deze tweede aanklacht terecht.

De aanval trok destijds internationaal de aandacht. Drie jonge Amerikaanse toeristen konden de aanvaller overmeesteren. De ‘Thalys-helden’ kregen later als dank het Franse staatsburgerschap. Regisseur Clint Eastwood verfilmde het verhaal.