Scholen heropenen: ‘Verlengde herfstvakantie heeft voor verlichting gezorgd’
Foto: Photo News

Na een extra lange herfstvakantie openen de scholen vandaag opnieuw de deuren. De scholen en de vakbonden hebben er alleszins vertrouwen in dat alles op een veilige manier kan verlopen. ‘Maar we houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en zullen ingrijpen als het nodig is’, klinkt het unaniem.

Leerlingen in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen vanaf vandaag opnieuw voltijds naar de klas, voor leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs wordt deeltijds afstandsonderwijs georganiseerd. De scholen beslissen zelf hoe ze dat organiseren: week om week, dag om dag of zelfs per halve dagen.

‘Organisatie weer haalbaar’

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is alleszins klaar voor de nieuwe start na twee weken herfstvakantie en benadrukt dat de scholen alles in het werk stellen om het deeltijds afstandsonderwijs succesvol te organiseren. ‘We vertrouwen erop dat alles veilig kan verlopen, maar we blijven uiteraard waakzaam en volgen de evolutie van het virus verder op’, klinkt het bij directeur-generaal Lieven Boeve.

‘Voor de vakantie zaten veel leerkrachten uit voorzorg thuis in quarantaine, maar door de verlengde herfstvakantie overbruggen we twee keer de incubatietijd van het virus. We horen dan ook van verschillende scholen dat dit voor een verlichting heeft gezorgd en de organisatie opnieuw haalbaar maakt.’

‘Onderwijs is terecht prioriteit’

Ook het Gemeenschapsonderwijs GO! verwacht na de herfstvakantie minder leerkrachten en leerlingen in quarantaine. De koepel benadrukt ook dat het een weloverwogen beslissing is om de scholen te heropenen. ‘Na deze verlengde herfstvakantie komen er nog eens extra maatregelen bij, naast het gedeeltelijk afstandsonderwijs moeten bijvoorbeeld alle vergaderingen digitaal doorgaan’, duidt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck.

‘Uiteraard moeten we de evolutie blijven monitoren om te kunnen inschatten wat de nodige maatregelen zijn. We vinden het terecht dat onderwijs als maatschappelijke prioriteit wordt gezien. De leerachterstand mag niet opnieuw oplopen.’

Examenplanning

COC Onderwijs, de grootste onderwijsvakbond van het land, vraagt dat er wel dringend klare wijn geschonken wordt. Normaal volgt er op 1 december een evaluatie van de maatregelen, maar volgens topman Koen Van Kerkhoven is dat ‘ridicuul’. ‘De examenplanningen worden nu opgemaakt, dus wij vinden dat scholen snel moeten weten hoe en wanneer zij alles moeten georganiseerd krijgen’, klinkt het op Twitter.

Niet zonder risico

Ook viroloog Steven Van Gucht kwam vrijdag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano terug op het einde van de herfstvakantie. Hij noemt de heropening van de scholen niet geheel zonder risico. ‘Het is een kwestie van kosten en baten. We zullen alles goed moeten opvolgen. Maar het welzijn, de opvoeding en opleiding van onze kinderen is ook belangrijk.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in