Peruaanse interimpresident Merino treedt af na dodelijke protesten
Protest in de straten van Lima Foto: AFP

De Peruaanse president ad interim Manuel Merino heeft zijn ontslag ingediend nadat gewelddadig protest tegen zijn aanstelling zaterdag uitmondde in twee doden en honderden gewonden. Het parlement had eerder vandaag aangedrongen op zijn aftreden.

Amper een handvol dagen na zijn aanstelling is de centrumrechtse politicus Manuel Merino de Lama afgetreden als president van Peru. Merino, voorheen parlementsvoorzitter, werd dinsdag op het schild gezeten omdat de voormalige president Martin Vizcarra daags voordien was afgezet wegens corruptie. Vizcarra heeft die aantijgingen altijd ontkend.

Merino’s aanstelling leidde onmiddellijk tot protest. Vooral jonge Peruanen pikken de wissel van de macht niet en komen al een hele week op straat om hun ongenoegen te uiten. Zaterdag draaide dat in de hoofdstad Lima uit op schermutselingen met de politie, die onder meer traangas gebruikte tegen de betogers.

Het Rode Kruis bracht verschillende mensen naar het ziekenhuis. Een van hen, een man van 25 jaar, is overleden. Een medewerker van het overheidsagentschap voor de mensenrechten meldde het overlijden van de man. Hij had verwondingen door hagel van een jachtgeweer in het aangezicht en het hoofd. Er zou ook een tweede betoger gestorven zijn, vele anderen raakten gewond.

‘Boodschap aan de natie’

Aanwezigen hekelen het gewelddadige optreden van de politie tijdens het protest, waarbij het ontslag van Merino geëist werd. Via een televisieoptreden heeft de man in kwestie zonet bevestigd dat hij aftreedt. Daarmee is hij de tweede Peruaanse president die met protesten tot ontslag gedwongen wordt, op nog geen week tijd. ‘Ik wil het hele land laten horen dat ik mijn ontslag aanbied’, klonk het in een boodschap aan de natie. ‘Ik roep op tot vrede en eenheid.’

Merino de Lama maakte ook zijn steun en medeleven over aan de familie van de dodelijke slachtoffers. ‘Deze gebeurtenissen moeten diepgaand onderzocht worden door de bevoegde instanties, om te bepalen wie verantwoordelijk is.’

Wie de fakkel overneemt, is nog niet geweten. Het Zuid-Amerikaanse land lijkt weg te zakken in politieke chaos.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in