In Washington zijn duizenden Trump-aanhangers op straat gekomen om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. President Trump reed voorbij en zwaaide naar de betogende fans. Alles verliep rustig, maar naarmate de avond vorderde werd de sfeer grimmig. Her en der kwam het tot geweld.

De ‘Million MAGA March’, die duizenden sympathisanten van president Donald Trump naar Washington lokte, ontaardde ’s avonds in grimmige taferelen. De politie arresteerde een twintigtal mensen, waarvan vier voor vuurwapenbezit, nadat het tot clashes kwam tussen Trump-supporters en tegenbetogers. Volgens The New York Times zou er ook iemand neergestoken zijn, maar is de toestand van die persoon onduidelijk.

‘De burgemeester heeft haar job niet gedaan’, ging president Donald Trump tekeer op Twitter. Volgens hem wachtte ‘het uitschot van Antifa’ tot de avond viel om toe te slaan. Hij riep de politie op ‘om zich niet in te houden’. Eerder op de dag was de president glimlachend in zijn autocolonne voorbijgereden aan Freedom Plaza, op weg naar de Trump National Golf Club, om zijn aanhangers te groeten.

De mars was toegelaten door Muriel Bowser, de Democratische burgemeester van Washington. Ze had een grote politiemacht op de been gebracht om alles in goede banen te leiden. Doorheen de dag stonden die klaar om in te grijpen en groepen te scheiden, wanneer het tot confrontaties dreigde te komen tussen Trump-aanhangers en tegenbetogers.

Tegen de avond verzamelden opnieuw groepjes van betogers en tegenbetogers aan Freedom Plaza. Daar kwam het tot duw- en trekpartijen tussen beide groepen. Er werden ook vlaggen in brand gestoken. In een veelgedeeld filmpje is te zien hoe een agressieve Trump-aanhanger omsingeld wordt nadat hij chargeerde naar een tegenbetoger die leuzes riep door een luidspreker. Hij slaat wild om zich heen, maar wanneer hij lijkt af te druipen wordt hij langs achteren neergehaald met een vuistslag. De politie kwam evenwel snel ter plaatste om verdere escalaties te voorkomen.

‘Million MAGA March’

Uiterst rechts had opgeroepen om dit weekend in Washington te betogen tegen de uitslag van de verkiezingen. Nu de staat Arizona definitief naar Joe Biden is gegaan, heeft de Democratische president elect 306 kiesmannen achter zich - evenveel als Trump in 2016. Het kamp van Trump blijft volhouden dat er massaal stembusfraude is gepleegd. De ‘Million MAGA March’ - naar de ‘Make America Great Again’-slogan van Trump - is een verzameling van verschillende betogingen. Online circuleerden ook oproepen onder de naam ‘Stop the steal’ en ‘March for Trump’.

Duizenden Trump-aanhangers betuigden op straat hun steun aan de president. Trumps woordvoerster Kayleigh McEnany sprak op Twitter van een miljoen deelnemers, maar dat is een grove overschatting. Waarnemers en media schatten hun aantal op enkele duizenden tot tienduizend.

Het waren niet de gematigde Trump-fans die de straten van Washington overspoelden, maar vooral de die hards van uiterst rechts. Onder andere de Proud Boys en de Oath Keepers waren aanwezig, net als QAnon en andere groeperingen. Ook figuren zoals Alex Jones van Infowars hebben opgeroepen om deel te nemen aan de ‘Million MAGA March’.

Enkele duizenden tot een miljoen

De Republikeinse steun voor Trumps postelectorale koppigheid brokkelt stilaan af, en deze bijeenkomst lijkt een laatste stuiptrekking. Onder meer de invloedrijke Republikeinse strateeg Karl Rove noemt het ‘tijd om het verlies te erkennen, zodat we aan de toekomst kunnen werken’.

Ondanks berichten van topambtenaren die zeggen dat dit de meest ­rimpelloos verlopen verkiezingen waren sinds de Tweede Wereldoorlog, blijft president Trump beweren dat er werd gefraudeerd bij de verkiezing op 3 november. Daar is tot vandaag geen bewijs voor, en een aantal rechtszaken van het Trump-kamp werd al geklasseerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig