Willebroek voert strengere avondklok en samenscholingsverbod in na overlast
Archief Foto: © Gil Plaquet

De gemeente Willebroek vaardigt een politieverordening uit waarbij tot 13 december in het centrum van de gemeente onder meer een samenscholingsverbod voor meer dan twee personen en een avondklok vanaf 22 uur geldt. De maatregel komt er na herhaaldelijke overlast door jongeren, waarbij eerder deze week zelfs burgemeester Eddy Bevers (N-VA) werd belaagd.

Na verschillende meldingen van overlast werden maandagavond al eens zeven jongeren opgepakt voor het negeren van de coronaregels en het verstoren van de rust door onder meer het gooien van knalbommetjes. Die politieactie blijkt echter geen einde te hebben gebracht aan de problemen.

Woensdagavond werd burgemeester Eddy Bevers verbaal agressief behandeld en geduwd door enkele jongeren. De burgemeester raakte niet gewond, maar diende wel een klacht in. Intussen kon de politie een verdachte oppakken. Donderdagavond raakten vervolgens twee politiemedewerkers tijdens een controle in Willebroek lichtgewond, nadat ze klappen hadden gekregen van enkele jongeren. De politie kon een 18-jarige en een minderjarige oppakken als verdachte.

De lokale politie ging vrijdagavond over tot een grootschalige controleactie en verbaliseerde daarbij dertien verdachten voor diverse inbreuken. Een politieverordening moet de politie nu nog meer armslag geven om in te grijpen bij overlast.

‘Dit moet zo snel mogelijk stoppen’

‘Zij die zich niet kunnen schikken zullen opgepakt, geverbaliseerd én gestraft worden’, waarschuwt Bevers. ‘Dit moet absoluut stoppen en wel zo snel mogelijk. Het crapuleus gedrag van de voorbije dagen zullen we verder vervolgen op alle mogelijke manieren. Het is natuurlijk jammer dat enkelingen een generatie jongeren in een slecht daglicht brengen.’

Naast het samenscholingsverbod en de avondklok in het centrum moeten ook enkele handelszaken en inrichtingen in de Van Landeghemstraat en op het marktplein al om 18 uur sluiten - het gaat hier grotendeels om nachtwinkels.

In de politieverordening staat ook een verbod op het bezit van knalbommetjes en soortgelijke voorwerpen op het volledige grondgebied van de gemeente. Er zijn ook systematische identiteitscontroles mogelijk.