In Antwerpen is Sinterklaas samen met zijn gevolg zaterdag aangemeerd. Vanwege de coronacrisis kon dat dit jaar niet tijdens een publieksevenement. De Sint kwam daarom al in het grootste geheim in het holst van de nacht aan, maar het gebeuren werd zaterdagnamiddag alsnog uitgezonden op Eén en Ketnet, zodat de kinderen niets hoefden te missen. Sinterklaas bracht ook de verlossende boodschap dat er ook dit jaar geen stoute kinderen zijn.

Volgens de Sint was het de eerste keer sinds de zonsverduistering van 1738 dat hij in het donker moest arriveren in Antwerpen. ‘Maar het was een wonderbaarlijke ervaring’, vond de Goedheiligman. ‘De daken zijn ‘s nachts nog mooier dan anders.’ Sinterklaas werd op het Eilandje dus ditmaal niet verwelkomd door duizenden kinderen, ouders en grootouders, maar enkel door zijn stafhouder. Hij sprak de kinderen wel toe in een videoboodschap. ‘Lieve kinderen, ik weet dat jullie het soms moeilijk hebben’, verwees hij naar de coronacrisis. ‘Jullie moeten je schoolvriendjes missen en jullie oma en opa. Eens lekker gaan feesten of zwemmen met neefjes en nichtjes is er nu niet bij. Maar op jullie manier zijn jullie allemaal kleine helden. Ik ben trots op jullie.’

In zijn heimelijke hoofdkwartier werd de Sint vervolgens nog verwelkomd door Antwerps burgemeester Bart De Wever, die wat speculaas en een mandarijntje cadeau kreeg. De Wever maakte ook bekend dat Sinterklaas vanaf volgend jaar opnieuw vanop het balkon van het stadhuis de kinderen zal kunnen toespreken, want dat gebouw is intussen bijna klaar na een jarenlange restauratie.

Sinterklaas en Zwarte Piet moesten nog even zoeken naar het boek van de Sint, maar konden uiteindelijk tot opluchting van eenieder concluderen dat er dit jaar géén stoute kinderen zijn.