Ann Schoubs wordt nieuwe directeur-generaal De Lijn
Foto: BELGA

De Vlaamse regering draagt Ann Schoubs voor als nieuwe directeur-generaal van vervoersmaatschappij De Lijn. Ze zal er op 1 januari Roger Kesteloot opvolgen.

Vanmorgen waren nog vier kandidaten in de running, onder wie ook de huidige en de vorige financieel directeur van De Lijn. De keuze van de Vlaamse regering viel finaal op iemand van buiten het vervoersbedrijf. Schoubs (°1966) komt over van de federale overheid, waar ze sinds 2017 aan het hoofd stond van de interne auditdienst.

Ze komt met jarenlange ervaring bij de NMBS, waar ze werkte van 1991 tot 2017. Ze bekleedde er directiefunties als Chief Information Officer, ceo van filiaal YPTO – dat 500 medewerkers telt – en als hoofd Supply Chain.

Crisistijd

Roger Kesteloot had in mei bekendgemaakt dat hij De Lijn voor het einde van zijn mandaat zou verlaten. Hij blijft wel nog tot april actief binnen het bedrijf, onder meer om Schoubs voor te bereiden op haar nieuwe taak.

Die is niet min. Schoubs komt aan het hoofd van De Lijn in een jaar waarin de reizigers en masse vertrokken zijn, uit angst voor het coronavirus. De opeenvolgende lockdowns zadelden het bedrijf bovendien op met een enorme financiële kater. En ook voor het virus kwam, ging het al niet voor de wind. 2019 was een bijzonder moeilijk jaar, erkende ook Kesteloot zelf, met een piek in het aantal afgeschafte ritten en in de klachten van reizigers. Dat tij keren in crisistijd, wordt op zijn minst een zware uitdaging.

Bovendien is het op dit moment niet eens zeker of De Lijn überhaupt haar monopolie behoudt op het stads- en streekvervoer in Vlaanderen. Een benchmark die op dit moment lopende is, moet nog dit jaar duidelijkheid verschaffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig