Staatssecretaris Sammy Mahdi weigert vijf Denen: ‘Haatpredikers niet welkom’
De Deense politicus Rasmus Paludan werd al meermaals veroordeeld voor racisme. Foto: REUTERS

Vijf Denen hebben ons land op bevel van Dienst Vreemdelingenzaken moeten verlaten, meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Het gaat om vijf aanhangers van de Deense extreemrechtse Rasmus Paludan, die een koranverbranding in Molenbeek wilde organiseren. ‘Een ernstig gevaar voor de openbare orde in België’, oordeelde Mahdi in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vijf aanhangers van de Deense extreemrechtse politicus Rasmus Paludan zijn woensdag opgepakt in Brussel. Ze waren in ons land in verband met een aangekondigde koranverbranding in Sint-Jans-Molenbeek. In overleg met premier Alexander De Croo (Open VLD) en de Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is, na verhoor door de politie, besloten om hen het verblijf op Belgisch grondgebied te weigeren. Ze hebben ons land verlaten op bevel van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wil geen namen noemen, maar meldde donderdagnamiddag in een persbericht dat ‘haatpredikers nooit welkom zijn in België, ongeacht van waar ze komen’. Het kabinet laat weten dat de Denen ‘een ernstig gevaar voor de openbare orde in België vormen’ en ‘aanhangers zijn van een haatprediker’. Onze bronnen bevestigen dat de haatprediker in kwestie de 38-jarige Deense politicus Rasmus Paludan is.

Ook verbannen in Frankrijk en Duitsland

Paludan zelf werd diezelfde dag opgepakt in Parijs, omdat hij ook daar een koranverbranding wilde organiseren aan de Champs-Elysées. De Franse autoriteiten namen soortgelijke stappen en gaven hem het bevel het grondgebied te verlaten. Waar hij nu verblijft, is niet duidelijk. Eind oktober verliep het overigens net zo in Duitsland: daar werd hem de toegang tot het land verhinderd toen hij landde in Berlijn. Een dag later probeerde hij het opnieuw, waarna hij werd opgepakt en uitgezet.

Paludan was van plan om van Parijs door te reizen naar Sint-Jans-Molenbeek. Zijn geplande actie in ons land kondigde hij aan nadat daar een leerkracht van het vijfde leerjaar werd geschorst omdat die cartoons had getoond met een naakt afgebeelde Mohammed. De leraar werd niet geschorst omdat hij een Mohammed-cartoon toonde, zei Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) toen, maar wel omdat het om een obscene cartoon ging die niet thuishoorde in het ­basisonderwijs.

‘We zullen op 12 november in Sint-Jans-Molenbeek een koran verbranden uit liefde voor het Belgische volk’, schreef Paludan aan de Belgische ambassadeur in Kopenhagen. Het was in die context dat de vijf Denen in Brussel vertoefden.

Agitator die olie op vuur gooit

Paludan staat internationaal bekend als een extreemrechtse agitator die incidenten aangrijpt om olie op het vuur te gooien. Afgelopen zomer kwam het tot zware rellen in het Zweedse Malmö en het Deense Kopenhagen, toen hij samen zijn entourage daar doorzette met een koranverbranding. Paludan, met Deens-Zweedse nationaliteit, richtte ook de partij Stram Kurs (‘Harde Lijn’) op, maar raakte daarmee in 2019 niet over de kiesdrempel. In datzelfde jaar werd hij ook veroordeeld voor racisme. In juni 2020 werd hij nog eens tot twee maanden cel veroordeeld wegens racisme.

De vijf aanhangers hebben ons land op bevel van Dienst Vreemdelingenzaken vrijwillig verlaten en kregen een inreisverbod van een jaar. ‘Wie de veiligheid van een samenleving ondermijnt, ondergraaft ook de democratische rechten’, laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten.