Hoe Nespresso over twee jaar volledig CO2-neutraal wil zijn
Foto: Emmanuel Nguyen Ngoc

Nespresso zal ervoor zorgen dat elk kopje Nespresso-koffie tegen 2022 CO2-neutraal zal zijn. Dat is acht jaar eerder dan gepland. In België en Luxemburg wordt al tegen eind 2020 de totale CO2-uitstoot van elk kopje Nespresso voor professionele klanten gecompenseerd.

Nespresso is al meer dan tien jaar bezig met het verminderen en compenseren van zijn CO2-uitstoot. De eigen activiteiten van het bedrijf zijn al sinds 2017 CO2-neutraal. Nu pakt Nespresso de uitstoot aan die optreedt bij toeleveranciers en de hele levenscyclus van hun producten. Nespresso schakelt daarbij een versnelling hoger: de doelen die het bedrijf oorspronkelijk binnen een periode van 10 jaar wilden bereiken, moeten nu binnen 2 jaar gerealiseerd worden.

Nespresso reageert zo op het dringende probleem van de klimaatverandering , zegt Guillaume Le Cunff, CEO van Nespresso. "Klimaatverandering is een realiteit en onze toekomst hangt af van hoe we verder en sneller kunnen gaan met onze duurzaamheidsverplichtingen. Daarom versnellen we onze beloften om onze consumenten tegen 2022 een CO2-neutraal kopje koffie te laten drinken. Als ambitie klinkt het misschien een beetje gek, maar we geloven dat het haalbaar is als iedereen ervoor gaat en meewerkt – te beginnen met Nespresso zelf."

Emissies verminderen en compenseren

Om dat ambitieuze doel te halen, neemt Nespresso verschillende initiatieven. In de eerste plaats wil het de CO2-emissies in de hele keten – van koffieboer tot klant – verminderen. Dat zal onder meer gebeuren door in alle Nespresso-Boutiques naar 100% hernieuwbare energie te streven. De CO2-impact van de Nespresso-producten wordt verminderd door meer gerecycleerd plastic te gebruiken in de Nespresso-machines, en door koffiecapsules uit gerecycleerd aluminium te maken of uit CO2-arm nieuw aluminium.

"Ik ben me ervan bewust dat er nog steeds veel discussie is omtrent koffie in individuele porties, en ik respecteer de verschillende opvattingen", zegt Guillaume Le Cunff, die wijst op de voordelen van koffiecapsules voor het milieu. "Dankzij het geportioneerde systeem gebruiken koffieliefhebbers precies de exacte hoeveelheid grondstoffen (koffie, water, energie) om hun favoriete koffie te bereiden, en niet meer dan nodig. Om dit te laten werken, is er een verpakking nodig die de versheid en kwaliteit van de koffie garandeert. Belangrijk is vooral hoe we omgaan met die verpakking en hoe we deze circulair maken door te verminderen, hergebruiken en te recycleren."

Momenteel wordt bijna een derde van de capsules gerecycleerd, maar Le Cunff wil dat aandeel fors opdrijven. In België heeft Nespresso voldoende capaciteit om 100% van de verkochte capsules te recycleren. Gebruikte capsules kun je inleveren bij de Nespresso Boutiques, of in de meer dan 1.100 inzamelpunten.

Hoe Nespresso over twee jaar volledig CO2-neutraal wil zijn
Guillaume Le Cunff, CEO Nespresso Foto: Emmanuel Nguyen Ngoc

Bomen planten

Daarnaast zal Nespresso de CO2-uitstoot die niet vermeden kan worden zelf compenseren. Dat gebeurt door het planten van bomen in en rond koffieplantages – bomen halen immers CO2 uit de lucht en slaan het op. Bomen planten heeft bovendien ook directe voordelen voor de lokale koffiekwekers. De bomen zorgen voor de schaduw, waardoor de koffieplanten meer en betere koffiebonen produceren. De wortels beschermen de plantages ook tegen bodemerosie en aardverschuivingen. Nespresso werkt hiervoor met de ngo's Rainforest Alliance en PUR Projet. Sinds 2014 werden al miljoenen bomen geplant in koffieproducerende landen zoals Colombia, Guatemala, Ethiopië en Costa Rica.

De CO2-emissies van Nespresso-koffie voor professionele klanten (zoals kantoren, restaurants en hotels) in België en Luxemburg worden reeds tegen eind van dit jaar volledig gecompenseerd . Daartoe worden in Colombia, Guatemala en Ethiopië in totaal 14.000 bomen geplant.

Lokale gemeenschappen beschermen

Ten slotte wil Nespresso er ook voor zorgen dat de lokale koffieboeren een stabiel en kwaliteitsvol leven kunnen leiden. Nespresso investeert in projecten voor bosbehoud en -herstel, en zal ervoor zorgen dat landbouwgemeenschappen met schone energie kunnen werken.

"We bouwen verder op een samenwerking van meer dan 20 jaar met de koffieboeren, we bieden hen premium koffieprijzen en we stimuleren duurzame landbouwmethodes", zegt Guillaume Le Cunff. Nespresso beschermt de lokale producenten ook tegen de onvoorspelbare risico's van de koffiehandel en valutaschommelingen. Samen met Fairtrade zal Nespresso ook zijn assortiment gecertificeerde koffiesoorten vergroten.

Meer weten over hoe Nespresso het verschil maakt?
Lees hier hoe Nespresso kiest voor de lokale koffieboeren, het ecosysteem en de toekomst. »