Voor tweede dag op rij manifestaties tegen nieuwe Peruaanse president
Een betoger in Lima met op zijn t-shirt ‘De corruptie is het systeem’. Foto: EPA-EFE

In Lima, de hoofdstad van Peru, zijn woensdagavond zowat 5.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de nieuwe president Manuel Merino.

Ze trekken de legitimiteit van Merino in twijfel, die aan de macht kwam na de afzetting van president Martin Vizcarra op maandag.

De actievoerders, vooral jongeren, liepen met spandoeken door de straten in het historische centrum van Lima en de residentiële wijk Miraflores. Daarbij probeerden ze wegens de coronapandemie afstand van elkaar te houden. Het ging om de tweede dag op rij van protesten: dinsdag dreven zowat 600 agenten met traangas groepen misnoegde manifestanten uiteen. Voor donderdag is een nationale protestactie aangekondigd.

Merino, tot voor kort parlementsvoorzitter, werd dinsdag benoemd tot president nadat het parlement de afzetting van Vizcarra maandag had goedgekeurd wegens ‘permanente morele onbekwaamheid’.

De ex-president wordt aangewreven dat hij steekpenningen zou hebben aangenomen toen hij gouverneur was van de regio Moquegua van 2011 tot 2014, wat hij zelf ontkent. Hij heeft eerder echter aangegeven geen juridische stappen te zullen ondernemen om zijn afzetting aan te vechten. Het staatshoofd is bij de bevolking enorm populair, onder meer wegens zijn anticorruptiestandpunten.

Tweede afzettingsprocedure

Het ging om de tweede afzettingsprocedure tegen Vizcarra in minder dan twee maanden tijd. De vorige procedure was ingezet omdat hij medewerkers zou hebben opgedragen te liegen tegen corruptie-onderzoekers.

De regering-Vizcarra heeft Merino er de afgelopen maanden van beschuldigd dat hij het leger heeft proberen inroepen Vizcarra af te zetten. Merino ontkent dat. Politici die Vizcara steunen waarschuwen voor meer instabiliteit nu dat de president is afgezet. ‘Dit is een vermomde coup. We hebben rust nodig, maar ook veel waakzaamheid van de burgers’, zei politicus en favoriet voor de verkiezingen van 2021 George Forsyth op Twitter.

De politieke situatie in Peru is al lange tijd instabiel. De jongste vijf jaar is tot drie keer toe geprobeerd een zittende president af te zetten. Vizcarra’s vier voorgangers zijn allemaal verdachte geweest in corruptieonderzoeken.

Voor tweede dag op rij manifestaties tegen nieuwe Peruaanse president
De nieuwe president is niet populair bij de aanhangers van Vizcarra. Foto: AP
Voor tweede dag op rij manifestaties tegen nieuwe Peruaanse president
Ook in de nacht van woensdag op donderdag waren er protesten. Foto: EPA-EFE