Britney Spears weigert nog op te treden zolang haar vader haar financiën beheert
Britney Spears mag al twaalf jaar geen financiële beslissingen meer nemen. Foto: rtr

Britney Spears is bang voor haar vader en wil niet optreden zolang hij beheerder is van haar zakelijke belangen. Dat heeft de advocaat van de Amerikaanse popzangeres dinsdag verklaard in een rechtbank in Los Angeles.

Britney Spears staat al sinds 2008 onder curatele van haar vader Jamie Spears. Daarmee heeft hij zeggenschap over bijna alles wat van haar is, zoals haar geld, gezondheid, carrière en dagelijkse leven. Maar de zangeres wil al een tijdje vanonder dat juk wegkomen en smeekte de rechtbank bij monde van haar advocaat Sam Ingham om meer vrijheid. Dinsdag kwam de zaak opnieuw voor.

Tijdens de zitting zou de advocaat van Britneys moeder Lynne er ook op hebben aangedrongen dat vader Jamie aftreedt als toezichthouder. Lynne noemt de relatie tussen haar dochter en haar ex-man ‘toxisch’. Britney zelf zou naar verluidt hebben verklaard dat ze bang is van haar vader en niet meer wil optreden zolang ze onder zijn toezicht staat. Zij en haar vader zouden ‘al lange tijd niet meer met elkaar hebben gesproken’.

Jamie Spears verklaarde afgelopen week in rechtbankdocumenten dat het een slecht idee is hem niet langer verantwoordelijk te stellen voor de financiële beslissingen van zijn dochter. Hij heeft haar naar eigen zeggen uit torenhoge schulden geholpen en voorkomen dat de zangeres juridische problemen zou krijgen. Door hem zou haar fortuin vandaag zo’n 50 miljoen euro waard zijn.

Mentale inzinking

De heisa rond het toezicht op Britney houdt al jaren aan. De nu 38-jarige zangeres en moeder van twee zonen had in 2008 een mentale inzinking en werd toen onder curatele geplaatst. Haar vader nam dat destijds op zich en beheert haar belangen op papier tot zeker volgend jaar, besloot de rechtbank.

Al haalde Britney dinsdag ook een kleine slag thuis. Het financieel bedrijf Bessemer Trust wordt op haar vraag medebeheerder van haar fondsen. De rechter gaf ook aan dat ze op termijn overweegt om Britney opnieuw de controle over haar leven te geven.