China veroordeelt ontslag prodemocratische oppositie Hongkong
Foto: rtr

Uit protest tegen het weren van vier parlementsleden uit het Hongkongse parlement hebben de parlementsleden van de oppositie hun aftreden aangekondigd. China ziet het ontslag als een ‘open uitdaging van het Chinese gezag’.

De Hongkongse krant South China Morning Post bericht dat de voltallige oppositie opstapt. Onduidelijk is nog om hoeveel parlementsleden het gaat. Kort daarvoor had de Hongkongse regering meegedeeld dat vier oppositiepolitici geweerd worden uit het parlement van de speciale bestuurlijke regio van China.

Het Chinese staatsagentschap Xinhua maakte eerder al een beslissing openbaar van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres. Die zou toelaten dat parlementsleden hun zitje moeten inleveren zonder een gerechtelijk vonnis, als ze pleiten voor de onafhankelijkheid van Hongkong, de nationale veiligheid in het gevaar brengen of buitenlandse krachten helpen om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

Een parlementslid ontrolde een banner in het parlement, als laatste verzetsdaad. Daarop stond te lezen dat Carrie Lam, de bestuurster van Hongkong, de stad pijn doet en dat ‘ze 10.000 jaar lang zou stinken’.

‘Als deze parlementsleden denken dat ze hun ontslag kunnen gebruiken om radicale oppositie uit te lokken of te smeken om buitenlandse inmenging, dan hebben ze verkeerd gedacht’, liet een woordvoerder van de Chinese overheid weten.