Verkiezingsfraude ontdekt in Nieuw-Zeeland
Foto: Getty Images

Terwijl in de VS nog volop wordt geruzied over onbewezen beschuldigingen over fraude bij de presidentsverkiezingen, blijkt in Nieuw-Zeeland wel degelijk te zijn gesjoemeld bij een verkiezing. Er zouden zeker 1.500 frauduleuze stemmen zijn uitgebracht om de kleine grijze kiwi aan de titel ‘vogel van het jaar’ te helpen.

‘Gelukkig ontdekten we dat deze kleine kiwi bij nacht en ontij probeerde om stiekem 1.500 extra stemmen te regelen’, grapte een woordvoerster van de organisatie volgens lokale media. Die stemmen zijn uitgebracht via e-mailadressen die allemaal zijn gelinkt aan hetzelfde IP-adres. De woordvoerster denkt niet dat een buitenlandse mogendheid heeft geprobeerd om de verkiezingen te beïnvloeden.

‘Als je echt dol bent op de kleine grijze kiwi, ga er dan campagne voor voeren’, zegt de woordvoerster. ‘We willen geen valsspelen meer zien.’ Ook de leider van de campagne voor de vogel benadrukte volgens de krant The New Zealand Herald het uitbrengen van illegale stemmen niet goed te keuren.

De vogelverkiezing wordt al vijftien jaar gehouden. Nieuw-Zeelanders mogen jaarlijks op hun favoriete vogels stemmen. Ook politici en allerlei organisaties spreken zich publiekelijk uit voor hun favoriete kandidaat. Zo steunt seksshop Adult Toy Megastore de geelbandhoningeter, omdat die ‘polyamorie met wederzijdse instemming’ zou beoefenen. Dit jaar zijn in totaal al zo’n 35.000 stemmen uitgebracht.