Een opmerking van Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) in verband met de homoseksualiteit van VRT-journalist Riadh Bahri, maakt dinsdagavond heel wat reacties los op de sociale media. De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vraagt om ‘uitleg’ van de vroegere Belgische minister van Financiën.

Johan Van Overtveldt sprak dinsdagmiddag op een persconferentie van onderhandelaars van het Europees Parlement voor de volgende meerjarenbegroting van de EU. Als voorzitter van de Begrotingscommissie van het Europees Parlement verwelkomde de voormalige Belgische minister het akkoord dat dezelfde dag werd bereikt met de onderhandelaars van de Raad.

Na zijn toespraak konden journalisten via videoconferentie vragen stellen. De eerste in de rij was de VRT-journalist Riadh Bahri. Terwijl hij op het scherm verscheen, bleef de live-uitzending gericht op het beeld van Van Overtveldt en de andere onderhandelaars van het Europees Parlement, in afwachting van de vraag. Van Overtveldt corrigeerde de woordvoerder die het woord wilde geven aan ‘madame’ Bahri en voegde er in het Engels aan toe: ‘He’s gay (hij is homo)’. Deze woorden waren bedoeld voor zijn medeonderhandelaars, maar ze werden live door alle Europese journalisten gehoord die de persconferentie volgden.

De scène met de opmerking werd vervolgens overgenomen op Twitter. Sommige twitteraars vonden de opmerking ‘hallucinant’, anderen ‘ongepast’. Staatssecretaris Sammy Mahdi heeft inmiddels getweet dat hij ‘graag uitleg’ wil over deze woorden.

Van Overtveldt liet dinsdagavond via Twitter weten dat hij zo snel mogelijk met Riadh Bahri heeft gebeld. ‘We hebben erover gesproken. Het was in geen geval de bedoeling iemand te kwetsen. Mijn excuses dus’, reageert hij in een tweet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig