Amerikaanse postbode verzon fraude met briefstemmen
Een stembureau in Erie. Foto: AP

Een postbode die had getuigd dat er bij de presidentsverkiezingen in de stad Erie in de Amerikaanse staat Pennsylvania briefstemmen werden geantidateerd, heeft die uitlatingen volledig ingetrokken tegenover de inspectiedienst van de Amerikaanse post. In een video op Youtube beweert hij echter het tegendeel.

Richard Hopkins (32) beweerde in een beëdigde verklaring dat de lokale postdirecteur medewerkers had opgedragen om stemmen per post die na de verkiezingsdag op 3 november werden verstuurd, te antidateren zodat ze wel nog in aanmerking kwamen.

De beweringen speelden in de kaart van huidig president Donald Trump, die na zijn nederlaag tegen Joe Biden blijft volhouden dat er grootschalige fraude is gepleegd bij de verkiezingen en daarbij vooral briefstemmen - overwegend door Democratische kiezers gebruikt - viseert. Echte bewijzen daarvoor leverde Trump tot nu toe niet aan.

Maar dinsdag tweette de toezichtscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat Hopkins die uitlatingen volledig zou hebben ingetrokken tegenover de inspectiedienst van de Amerikaanse post. Hij zou geen uitleg gegeven hebben waarom hij die valse verklaring zou afgelegd hebben.

Enkele dagen geleden riep de Republikeinse senator Lindsey Graham het Amerikaanse ministerie van Justitie op om de beschuldigingen van Hopkins te onderzoeken. Uiteindelijk gaf justitieminister William Barr federale aanklagers maandag de toestemming om al onderzoeken te openen naar mogelijke fraude. Normaal gezien kunnen aanklagers pas in gang schieten nadat de officiële eindresultaten zijn bekendgemaakt.

Eerder had de postdirecteur van Erie, Rob Weisenbach, de beschuldigingen zelf al van de hand gewezen op Facebook. ‘Het postkantoor van Erie heeft geen enkel stembiljet geantidateerd’, benadrukte hij.

Trump noemt postbode ‘moedige patriot’

Kort na de mededeling van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft Trump een video gedeeld waarin een man die zegt Richard Hopkins te zijn, ontkent dat hij zijn verklaringen over kiesfraude introk. De man in de video beweert onder druk gezet zijn. ‘Ik heb mijn verklaringen niet ingetrokken. Dat is niet wat er gebeurd is. Jullie zullen er meer over vernemen morgen. Ondertussen zou ik graag hebben dat de Washington Post zijn artikel intrekt (de krant berichtte over de verzonnen fraude, maar slaagde er niet in om hierover contact te leggen met Hopkins, red.).’

Trump noemt de postbode ‘een moedige patriot’. ‘Meer en meer mensen komen naar voren om deze vervalste verkiezingen bloot te leggen’, aldus Trump, in een bericht dat door Twitter opnieuw als misleidend werd bestempeld.