Gemiddeld 190 overlijdens per dag door covid-19
Foto: Photo News

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus zakte tot gemiddeld minder dan 8.000 per dag. Dat blijkt woensdagochtend uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal overlijdens zit wel nog in stijgende lijn: er zijn op 24 uur tijd 345 overlijdens gerapporteerd.

In de week vanaf 1 tot en met 7 november kwamen er per dag gemiddeld 7.834 nieuwe besmettingen bij. Het gaat om een daling met 46 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. De teller van het aantal bevestigde besmettingen sinds het begin van de pandemie staat nu op 507.475.

Er belanden ook minder covid-19-patiënten in de ziekenhuizen. Vanaf 4 tot en met 10 november waren er dagelijks gemiddeld 536 opnames, 23 procent minder dan in de voorgaande week. Momenteel liggen 7.058 mensen in het ziekenhuis (2 procent minder dan er dinsdag werden gemeld), van wie 1.470 op de afdelingen intensieve zorg.

Het aantal patiënten op intensieve daalt zo voor het eerst sinds september, al is de daling zeer klein. Op 9 november ging het om 1.474 patiënten.

Het aantal overlijdens zit wel nog in stijgende lijn. Vanaf 1 tot en met 7 november bezweken dagelijks gemiddeld 190 mensen in België aan covid-19. Dat is 35 procent meer dan in de zeven dagen ervoor.

Het totale dodental bedraagt nu 13.561, een toename met liefst 345 in vergelijking met het totaal van gisteren. Als dit cijfer bevestigd wordt, betekent het een triest nieuw record: op de vorige piek, van 8 april, werden 321 overlijdens gemeld in één dag. De forse toename van vandaag zou evenwel een correctie kunnen zijn, na een eerdere onderrapportering.

Er worden dagelijks zo’n 38.400 mensen getest. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, bedraagt nu 24,1 procent. De laatstbekende r-waarde dateert van 8 november en lag toen op 0,91. Het cijfer ligt sinds kort opnieuw onder 1 wat betekent dat de pandemie in ons land krimpt.

Hoe ervaren onze ziekenhuizen deze tweede golf? In onderstaande video getuigen enkele zorgverleners van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in