Omstreden Brexitwet van Boris Johnson verworpen in Brits Hogerhuis
Premier Boris Johnson. Foto: REUTERS

Het Britse Hogerhuis heeft maandag de omstreden Brexitwet van premier Johnson verworpen. Althans, die delen die indruisen tegen het internationaal recht. Het gaat vooral over afspraken over Noord-Ierland die Londen en de Europese Unie hebben vastgelegd in het uittredingsverdrag.

De lords stemden met 433 tegen 165 leden voor het schrappen van de clausule in het wetsvoorstel die Britse ministers in staat stelt om eenzijdig delen uit het uittredingsverdrag met de EU teniet te doen. Volgens Johnson is de zogeheten internemarktwet nodig om het interne goederenverkeer in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Hij ziet het als een ‘vangnet’ en ‘verzekeringspolis’ om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

Johnson heeft erkend dat de wet het internationale recht schendt, terwijl veel van zijn partijgenoten vrezen daarmee de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk op het spel te zetten. Het Lagerhuis had de wet eerder voorlopig groen licht gegeven. Het Hogerhuis zegt nu dat de passages die het verdrag met de EU schenden, moeten worden geschrapt, zoals Brussel heeft geëist.

Grens Ierland

Het wetsvoorstel dreigt volgens critici de vrede in Noord-Ierland te ondermijnen. Johnson kan er nu voor kiezen de bewuste passages te schrappen of ze in stand te houden als het Lagerhuis het wetsvoorstel volgende maand opnieuw behandelt.

Mochten de EU en het VK een deal over een handelsverdrag sluiten, dan zijn de passages mogelijk niet langer nodig. De onderhandelingen daarover verkeren in een eindfase.

De Britten zijn vanaf 1 januari niet meer gebonden aan de Europese regelgeving. In het uittredingsverdrag blijft de EU zeggenschap houden over handel met Noord-Ierland, mede om te voorkomen dat er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.