Corona houdt Vlaamse sjerp voorlopig in de kast
Een Belgische sjerp. Foto: Photo News

Burgemeesters kunnen sinds 1 november een zwart-gele sjerp omgorden. Maar tot nu toe is er nog maar één ­besteld.

Het was de actie uit het Vlaamse ­regeerakkoord die vorig jaar op het N-VA-toetredingscongres het luidste applaus kreeg: de optie voor burgemeesters om een zwart-gele sjerp te dragen, in plaats van de klassieke driekleur. Sinds 1 november mogen burgemeesters ­officieel de Vlaamse versie, die schepenen al droegen, omgorden.

Van een stormloop is geen sprake. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de sjerpen levert, kreeg tot nu toe welgeteld één bestelling voor zo’n sjerp binnen. ‘Burgemeesters hebben nu andere zaken aan hun hoofd’, klinkt het bij de VVSG.

Veel burgemeesters houden het bij de tricolore uitvoering. ‘Ik zie geen enkele reden om mijn Belgische sjerp te vervangen’, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). De woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever laat weten dat de N-VA-voorzitter nooit een sjerp draagt.

Andere Vlaamsgezinde burgemeesters willen wel overstappen, maar hebben daar nog geen werk van gemaakt. ‘Ik had de afgelopen weken en maanden andere, corona­gerelateerde, zaken aan mijn hoofd’, zegt Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem.

Zijn partijgenoot Koenraad Degroote van Dentergem zal afwisselen. ‘Maar momenteel zijn er toch nauwelijks publieke optredens’, zegt hij. Hetzelfde geluid bij Johan Sauwens (CD&V), burgemeester van Bilzen. Ook het hart van Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, klopt Vlaams. ‘Maar ik ga nu geen geld verspillen aan een nieuwe sjerp.’

Kurt Vanryckeghem (CD&V), burgemeester van Waregem, had aangegeven dat hij naar de Vlaamse versie zou switchen, maar wacht nu af. ‘Als 90 procent van mijn CD&V-collega’s niet verandert, ga ik niet onnozel doen’, zegt hij. ‘Nu nodeloos een nieuw lint kopen is een miskenning van de reële problemen van vandaag’, besluit Joachim Coens, CD&V-voorzitter en burgemeester van Damme.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in