Azerbeidzjan schiet Russische legerhelikopter neer in Armenië, twee doden
Foto: via REUTERS

Boven Armenië, niet ver van de grens met Azerbeidzjan, is maandag een Russische legerhelikopter neergeschoten. Twee bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gemeld. Azerbeidzjan heeft inmiddels toegegeven dat het per ongeluk het toestel heeft neergehaald en excuseerde zich.

‘De Mi-24-gevechtshelikopter kwam vanaf de grond onder vuur te liggen van een draagbaar luchtverdedigingssysteem’, aldus het Russische ministerie in een communiqué. ‘Twee bemanningsleden kwamen om, een andere raakte gewond en werd geëvacueerd’, klonk het nog.

Volgens het ministerie werd het toestel rond 18.30 uur lokale tijd (14.30 uur GMT) geraakt terwijl het een colonne voertuigen van een Russische militaire basis in Armenië begeleidde. De helikopter vloog over de omgeving van het Armeense dorp Eraskh, vlakbij Nachitsjevan, een Azerbeidzjaanse exclave met de status van autonome republiek.

Azerbeidzjan ‘biedt zijn excuses aan’ aan Rusland ‘na dit tragische incident dat per ongeluk is gebeurd’, verklaarde het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels. Volgens het ministerie dacht een legereenheid dat het ging om ‘provocaties’ van Armeense zijde in het kader van het confict in de omstreden regio Nagorno-Karabach.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in